Ingen brannvesen vil brenne husene til Rolf: – Det handler om hvem som skal bestemme i sandkassa

INGEN VIL: E-Co-leder Rolf Engen (innfelt) konstaterer at hele fem brannvesen har takket nei til å brenne ned gamle hus i Kykkelsrud.

INGEN VIL: E-Co-leder Rolf Engen (innfelt) konstaterer at hele fem brannvesen har takket nei til å brenne ned gamle hus i Kykkelsrud. Foto:

Oslo brannvesen (OBRE) jublet for muligheten til å avholde brannøvelser i Kykkelsrud. Etter å ha blitt kontaktet av brannsjef Bjørn Stolt i Indre Østfold, trakk de seg brått.

DEL

Nylig ble det kjent at vårt eget Indre Østfold brann og redning takket nei til tilbudet fra kraftverkeier E-Co som skal rive tre gamle trehus. Brannvesenet skulle få betalt for jobben, i tillegg til å øve.

LES OGSÅ: Tilbød lokalt brannvesen å brenne ned tre gamle hus – ble svært overrasket over svaret

Kreftfarlig røyk, miljøfarlige utslipp til nabolag og og natur, samt at det ikke passet med øvingskalenderen til lokalt brannvesen var grunnene som beredskapsleder Dag Muggerud i Mysen oppga.

Avgjørelsen vakte noe oppsikt. Hos mange brannvesen er muligheten til realistiske brannøvelser svært kjærkomment. Jens Lauritzen og Kastellet brannstasjon i Oslo var heltent på muligheten.

Bjørn Stolt ba OBRE droppe øvelsen

Men nå har Oslo brannvesen trukket seg. Beslutningen kommer etter å ha vært i kontakt med Indre Østfold brann og redning.

– Vi har tatt en ny vurdering på saken, og vi har bestemt oss for å ikke gjennomføre denne nedbrenningsøvelsen. Vi har vært i god dialog med Indre Østfold brann og redning om dette, og de støtter vurderingen, sier Lars Magne Hovtun, informasjonssjef i OBRE.

Lokal brannsjef Bjørn Stolt bekrefter å ha tatt kontakt direkte etter å ha hørt at OBRE ville øve i Kykkelsrud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brannsjef Bjørn Stolt.

Brannsjef Bjørn Stolt.

– Vi har redegjort for vårt standpunkt og lagt en forventing på OBRE om at de tar informasjonsdelen ovenfor de rammede innbyggerne i nærheten før eventuelt øvelse. At ledelsen i OBRE tar et klart standpunkt er vi fornøyd med, sier Stolt.

– Har brannvesenet også kontaktet Askim kommune for å stoppe et nei til nedbrenning av husene?

– Nei, vil ikke prøve å overstyre kommunens vedtak. Miljø er deres ansvar, men vi har et eget hms-standpunkt i egen organisasjon, sier Stolt.

Svært skuffet E-Co-leder

Å rive de tre husene ved å brenne dem er godkjent av Askim kommune. Ifølge vedlikeholdsleder i E-Co Rolf Engen er det gjort en betydelig innsats for å fjerne miljøfarlige deler av bygningene.

– Vi har brukt 30.000 kroner for at et eksternt firma skulle lage saneringsplan for oss, sier Engen, som overhodet ikke aksepterer at nedbrenningsøvelser skulle skade miljøet.

Han har også fått muntlig beskjed fra OBRE om at hensynet til miljøet var svært godt ivaretatt.

– De sa til meg at dette var noe av det beste de hadde sett, sier han.

– Vil ikke provosere

Da OBRE sa nei, sendte han tilbudet videre til Follo brannvesen.

Beredskapsleder Jens Lippestad opplyser at denne typen øvelser er noe man gjerne er med på, men etter å ha konferert med ledelsen for OBRE, er konklusjonen følgende:

– Vi vil gjerne ha denne typen øvelser, men har ikke tid til å gå videre inn i noen diskusjon, og vi ønsker ikke å provosere Indre Østfold brann og redning og takker derfor nei, opplyser Lippestad til Smaalenenes Avis.

Rolf Engen har siden dette tilbudt Sarpsborg brann og redning, samt Moss interkommunale brannvesen å holde øvelse. De mener tilbudet er interessant, men for langt unna.

– Dette blir for dumt

Nå er Engen lei og innser at det blir gravemaskiner som må til for å få revet husene.

– For oss er dette helt greit, sier han. Men han legger samtidig ikke skjul på at E-Co ønsket å gi lokalt brannvesen en mulighet, siden dette normalt tas imot svært positivt.

– Når ikke Indre Østfold ville, spurte vi OBRE, det er jo Oslo kommune som også eier E-Co, sier han.

Ifølge Engen er liten tvil om at Oslo og Follo takker nei på grunn av standpunktet til Indre Østfold brann og redning.

– Da blir det for dumt. Dette handler om hvem som skal bestemme i sandkassa, mener han.

Derfor mener Stolt at det ikke skal brennes:

- HMS-standpunktet (helse, miljø og sikkerhet) til IØBR gjelder for vår organisasjon og vil påvirke vår måte å jobbe ut mot innbyggerne. IØBR gjør dette for å redusere kreftfaren til de ansatte og vil også jobbe for at innbyggerne skal skånes. Nærheten til Glommavassdraget, som er drikkevannskilde til kommune sør for oss, er også et sterkt argument for å ikke forurense med skum og slokkevann med åpne øyne på en øvelse.

Artikkeltags