Indre østfoldinger rister på hodet når de får høre hva nytt fylkeshus kan komme til å koste

Dyrt og eksklusivt: I dette området i Bærum i  Lysakerområdet kommer det nye fylkeshuset, blant annet for indre østfoldinger. Akkurat tomtevalget avgjøres i et lukket møte med 45 politikere til stede.

Dyrt og eksklusivt: I dette området i Bærum i Lysakerområdet kommer det nye fylkeshuset, blant annet for indre østfoldinger. Akkurat tomtevalget avgjøres i et lukket møte med 45 politikere til stede. Foto:

Østfold blir en del av Viken, og vår fylkeshus blir å finne i Bærum og ikke lenger i Sarpsborg. Presse og tilhørere kastes på dør når politikerne i morgen bestemmer seg.

DEL

ASKIM: De folkevalgte i Viken fylkeskommune har allerede pekt ut området for det nye fylkeshuset for østfoldinger, folk fra Akershus og Buskerud.

Eksklusivt område til milliard-huset

Det skal ligge i det dyreste området i Viken, mellom Lysaker og Sandvika. Grunnen er nærheten til kollektivknutepunkt, for de tre fylkene som slår seg sammen.

Politikerne har plukket ut tre tomtealternativet. To i Sandvika, ett på Lysaker. Tomtene er like vest for Oslo, i kort gangavstand til jernbanen. Flere politikere Smaalenenes Avis over tid har snakket med, antyder et par milliarder for det nye fylkeshuset.

Folk på gata i Indre Østfold er hoderystende både til tallene og plasseringen av det som også blir indre østfoldingenes nye fylkeshus.

(Saken fortsetter under bildet)

Landets dyreste område:Trond Landmark fra Askim begriper ikke hvorfor det nye fylkeshuset skal plasseres i et av landets mest kostbare områder.

Landets dyreste område:Trond Landmark fra Askim begriper ikke hvorfor det nye fylkeshuset skal plasseres i et av landets mest kostbare områder. Foto:

– Sandvika og Lysaker er landets dyreste område. Kunne man ikke legge et nytt fylkeshus til et sted der prisene er rimeligere, som for eksempel Ski eller i Hobøl? Dette er jo områder langs E18, som går gjennom fylkene, sier Trond Landmark fra Askim.

Askimingene Arne Berg Olsen mener to milliarder er altfor mye penger å bruke på et nytt fylkeshus.

(Saken fortsetter under bildet)

Kostbar plassering: – Tomteprisene er mye lavere i Indre Østfold. Det hadde vært rimeligere å få det nye fylkeshuset til Indre Østfold, Arne Berg Olsen fra Askim.

Kostbar plassering: – Tomteprisene er mye lavere i Indre Østfold. Det hadde vært rimeligere å få det nye fylkeshuset til Indre Østfold, Arne Berg Olsen fra Askim. Foto:

– Bare tomteprisen i Indre Østfold er langt rimeligere enn i Sandvika-området. Om politikerne hadde valgt å legge et nytt fylkeshus til Indre Østfold for eksempel, hadde det tilført regionen nye arbeidsplasser. Fordelen med Indre Østfold er også at vi har både E18 og jernbane pluss kort vei til Oslo, kommenterer han.

(Saken fortsetter under bildet)

Merkelig sammenslåing: – Jeg har jobbet mye i Buskerud og kjenner fylket godt. Hvorfor i all verden skulle  noen slå oss fra Østfold sammen med Buskerud, sier Askim-damen Hege Killingmoe (t.v.) Tove Ertiksen (t.h).

Merkelig sammenslåing: – Jeg har jobbet mye i Buskerud og kjenner fylket godt. Hvorfor i all verden skulle noen slå oss fra Østfold sammen med Buskerud, sier Askim-damen Hege Killingmoe (t.v.) Tove Ertiksen (t.h). Foto:

Tomtevalget vedtas i et lukket møte

Hele saken om hvilken tomt i Sandvika-området som fylkespolitikerne i Viken velger til nytt fylkeshus er unndratt offentlighet. Det betyr at folk flest, pressen men også sentrale politikere, som ikke deltar på møtet, ikke får noe kunnskap om saken før den er avgjort.  Senterpartiets Johan Edvard Grimstad fra Råde reagerer.

– Hovedkontor for Viken er en svært viktig sak, da den naturlig nok vil påvirke fylkeskommunens økonomi og tjenestetilbudet til innbyggerne. Det er dermed svært spesielt at hele saken unntas offentlighet og at det i tillegg skisseres på sakskartet at saken skal drøftes i lukket møte. Innbyggerne og pressen får dermed ingen mulighet til å påvirke et så viktig vedtak som hovedkontor er. Det er betenkelig i et demokratisk samfunn at slike politiske drøftinger tas uten mulighet for å drøfte synspunkter og få frem fakta i åpent lende, understreker han.

(Saken fortsetter under bildet)

Vil åpne møtet: Sps Johan Edvard Grimstad vil ikke lukke møtet. – Det er betenkelig i et åpent samfunn å lukke møtet, mener han.

Vil åpne møtet: Sps Johan Edvard Grimstad vil ikke lukke møtet. – Det er betenkelig i et åpent samfunn å lukke møtet, mener han. Foto:

Han vil foreslå  i fellesnemnda i morgen at saken behandles i åpent møte.

– Jeg vil stemme nei til å lukke møtet. Vi har fått bekreftet at fellesnemnda må gjøre et flertallsvedtak for å lukke møtet. Senterpartiet håper derfor på flertall for å få denne saken åpen, noe annet mener vi vil være svært bekreftende på hvor lite inkluderende og involverende Viken-prosessen er. En hovedkontor-sak bør ikke avgjøres av et knippe få politikere uten at presse eller innbyggere får overse debatten, forklarer han.

Én politiker fra Indre Østfold deltar på møtet. Det er KrFs Britt Egeland Gulbrandsen fra Spydeberg.

– Det er de store partiene som vil avgjøre denne saken. Så lenge det dreier seg om tall og at de kan få innflytelse på den videre anbudsprosessen, så kan saken lukkes, forklarer hun.

  • FAKTA:
  • Det nye fylkeshuset skal være på rundt 20.000 kvadratmeter og det skal romme 750 personer.
  • Det er to alternative tomter i Sandvika og en på Lysaker.
  • Det er Vollsveien 9, Otto Sverdrups plass eller Leif Tronstads plass.
  • Dette området er et av landets dyreste.
  • 1. januar blir Østfold, Akershus og Buskerud slått sammen til en fylkeskommune.
  • Viken fylkeskommune blir landets største med 1,2 millioner innbyggere.

 

 

 

 

Artikkeltags