TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): - Noen av de viktigste kildene når vi studerer historie, er private bilder, dagbøker og brev. I dag er alt dette egentlig erstattet av det vi gjør på i sosiale medier. Så dersom brukere slettes når de dør, vil fremtidens forskere miste viktige kilder når historien vår skal skrives.

Det sier avdelingsdirektør Espen Sjøvoll i Arkivverket når Nettavisen ber ham kommentere ferske tall som viser at det om femti år vil være flere døde enn levende på Facebook.

Det er forskere ved Oxford Internet Institute som har satt seg ned med kalkulatoren og funnet ut at de døde brukerne vil være i flertall på nettsamfunnet i 2070.

Etterlyser regelverk

Spådommen forutsetter imidlertid at Facebook fortsetter med å la døde mennesker leve videre i deres univers. Noe som ikke er gitt fordi døde brukere fort kan bli en veldig stor utgift for selskapet.

I rapporten «Are the dead taking over Facebook? A Big Data approach to the future of death online», vises det blant annet til Twitter som fortløpende sletter brukere når de dør.

Forskerne tar derfor til orde for et internasjonalt regelverk som sikrer data fra sosiale medier når mennesker går bort.

- Disse profilene er i ferd med å bli en del av vår kollektive historie, og kan vise seg å bli av uvurderlig verdi for fremtidige generasjoner, skriver forskerne som samtidig innrømmer at slik lagring vil by på flere utfordringer.

Utfordrer personvernet

- Utformingen av et likt regelverk må blant annet ta innover seg at ulike kulturer har ulike måter å forholde seg til døden. Et slikt regelverk vil også by på flere etiske problemstillinger som krever at man går forsiktig fram.

Et slikt dilemma, kan være personvern. Men Datatilsynet kan ikke uttale seg seg, fordi personvernet kun gjelder levende mennesker.

Espen Sjøvoll i Arkivverket ser også at det å lagre så mye informasjon om enkeltmennesker kan være utfordrende, men mener alternativet fort kan vise seg å være verre.

 

Han viser blant annet til foreldre som kanskje samler alle bildene av barna sine på Facebook eller Instagram.

- Tenk deg om foreldrene dine plutselig dør. Da står du der plutselig uten bilder av egen barndom.

Visker bort liv

Avdelingsdirektøren tror veien fram til felles, internasjonalt regelverk vil være lang. Arkivverket har i mellomtiden startet egen innsamling av visse data fra sosiale medier.

- Vi tar vare på det statsråder, politiske partier og stortingspolitikere legger ut på Facebook og Twitter. Mye av debatten som før var i avisene er flyttet dit, og da er det et utgangspunkt å ha.

Sjøvoll er nemlig ikke sikker på at Facebook vil være her den dagen et eventuelt regelverk er på plass.

- Forsvinner Facebook, og det kan plutselig skje, så vil veldig mye informasjon om egen identitet rett og slett være visket bort.

- Hvorfor er informasjon om privatpersoner viktig å ta vare på?

- Det er de som gir oss kunnskap om de ulike tidsepokene. Det er denne kunnskapen vi også bruker når vi skal tolke litterære verk. Å tolke Ibsen ville vært vanskelig dersom vi ikke visste noe om hans liv og det samfunnet han levde i da han skrev.