Onsdag formiddag offentliggjør Norges Skiforbund langrennslandslagene for sesongen 2017/2018 i Oslo. Der vil ikke Ola Vigen Hattestads navn bli lest opp. Rett før påske fikk 35-åringen den tunge beskjeden fra sprintlandslagstrener Arild Monsen om at han ikke er en del av laget kommende sesong.

Håpet på fornyet tillit

– Jeg hadde jo håpet på fornyet tillit. Så jeg er jo skuffet. Jeg har såpass troen på meg selv, at uten sykdomsperiodene i vinter, så hadde jeg hatt en helt ålreit sesong. Da hadde det vært vanskelig å komme uten om meg. Men dessverre fikk jeg aldri bevist det, sukker Ola Vigen Hattestad til Smaalenenes Avis, før han er rask med å legge til:

– Men jeg er ikke bitter på Norges Skiforbund. Jeg har hatt 12 flotte år på landslaget, og forbundet skal ha mye av æren for det jeg har prestert. Jeg vet også at det ikke er noe enkelt uttak. Det er mange unge, lovende utøvere som banker på døra.

Klar for videre satsing

Den dobbelte verdensmesteren fra 2009 og den olympiske mesteren fra 2014 har imidlertid ingen planer om å legge opp, til tross for at han er eldstemann i sprintmiljøet.

– Hadde jeg røket ut av landslaget fordi jeg ikke er god nok, så kunne jeg fort ha bestemt meg for å finne på noe annet. Men jeg må først få bevist at jeg ikke er god nok, humrer 35-åringen.

Nå må han i stedet kjøre et løp på egen hånd. Det kan bli tøft.

– Fordelene med å være på et landslag er mange. Man får matching på hver eneste økt mot de beste i verden og får et sportslig veldig bra opplegg. Dessuten er det økonomisk lukrativt å være der, sier Vigen Hattestad, som nå må på sponsorjakt.

– Jeg håper jo å få inn noen sponsorkroner, ellers får jeg bruke av egne sparepenger. Satsing blir det uansett, slår han fast, og er veldig motivert.

– Jeg har lyst til å vise at vrakingen var feil. Det motiverer meg. Dessuten er det OL neste sesong. Det i en løype som jeg tror vil passe meg bra, sier han videre.

Tøff vei til OL

Ola Vigen Hattestad vet imidlertid at veien til hans så fall femte olympiske mesterskap vil bli tøffere enn noen gang.

– Når jeg nå står utenfor landslaget blir det en enda større utfordring å få gått de rennene som teller i uttaket. Akkurat det er litt kjipt. Men jeg får bare gjøre meg fortjent til å gå dem. Det er ingen vei utenom, påpeker han offensivt, og klarer også å se noe bra i vrakingen.

– Det positive er at jeg blir tvunget til å tenke nytt. Det er lett å gjøre det samme år etter år på landslaget. Nå står jeg friere til å gjøre ting på min måte og legge et opplegg som passer meg, mener Ola Vigen Hattestad.

Blir mye i Slovenia

En av planene er å tilbringe mye av tiden fram til august i Slovenia. Forloveden Katja Visnar har nemlig også planer om å fortsette satsingen videre.

– I Slovenia har vi dagmamma til Ludvig (1) og får hjelp ellers hjelp fra Katjas familie. Dessuten er det flotte treningsforhold der sommerstid, og skulle jeg ønske det så kan jeg også få bra matching på treningene. Så akkurat det tror jeg kommer til å bli veldig bra, sier Ola Vigen Hattestad, som fortsatt ikke er 100 prosent frisk fra sykdommen som satte ham ut i vinter.

– Jeg får av og til sår hals, men ikke noe mer enn det. Så jeg trener én økt hver dag og det går bra. Fra mai av blir det økt belastning med to øker om dagen, sier Vigen Hattestad, som faktisk ser litt fram til å stå på egne bein.

– Jeg gleder meg litt og er klar for å ta fatt på en ny tilværelse. Det blir annerledes, men spennende, legger han til.

Ola Vigen Hattestad

Alder: 35 år

Fra: Ørje

Bosatt: Mesnali, Ringsaker kommune

Sivilstatus: Samboer med Katja Visnar, sammen har de sønnen Ludvig (1)

Utdannelse: Bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra høyskolen på Lillehammer

Yrke: Skiløper

Meritter: Olympisk mester i 2014, dobbelt verdensmester i 2009, sølvvinner i VM i 2013, norgesmester i 2001 (junior), 2007, 2008 og 2014, vinner av sprintverdenscupen tre ganger og 13 verdenscupseirer totalt.