Det gamle ordtaket «Det er dyrt å være fattig» er kjent for de fleste. En fersk oversikt over norske bankers rentebetingelser på lån uten sikkerhet, som forbrukslån og kredittkortgjeld, viser at ordtaket ennå gjelder.

Til tross for tidenes laveste rentenivå i Norge, er det like dyrt, og i noen tilfeller enda dyrere enn før, for bankkunder tar opp et forbrukslån eller kredittkortgjeld.

Minst 25 prosent effektiv rente

Finansportalens oversikter viser at ved de aller fleste av de nærmere 400 kredittkortene som er i bruk i Norge, er den effektive renten på over 25 prosent årlig ved en gjeld på 20.000 kroner. I bare ett av ti kort er den effektive renten lavere enn 25 prosent årlig

– For kredittkortgjeld er rentenivået like høyt i dag som i 2008, da Norges Banks styringsrente lå fem – 6 prosent høyere. Enkelte kredittkortleverandører har til og med satt renten litt opp etter 2008, sier redaktør og daglig leder av Finansportalen.no Elisabeth Realfsen.

Hun minner om at ved en vanlig kredittkortrente på 25 prosent fordobles gjelden på tre år hvis du ikke kan betale pengene du låner med kortet.

Effektiv rente på over 30 prosent

Som tabellen nederst viser, operer florerer tilbud der effektiv fra banker og finansieringsselskaper der den effektive renten er mellom 20 og 30 prosent. Aller verst er Santander Consumer Bank og Resurs Bank, som begge tilbyr en effektiv rente på over 30 prosent.

Samtidig ligger rentenivået på mange boliglån i området rundt 2 prosent.

«Stuck» med forbrukslån

En intern analyse utført av Sparebank 1 SMN, viser at én av tre kunder som tar opp lån uten sikkerhet, blir sittende med det etter opprinnelig forfall.

– Disse blir «stuck» med en varig og svært kostbar ekstrautgift, sier privatøkonom i Sparebank 1 SMN Endre Jo Reite til Nettavisen.

Fokuserer ikke på renten

Han peker på flere årsaker til at rentefallet ikke har påvirket kredittkort og forbrukslån i særlig grad.

– Innlånskostnadene utgjør ikke så mye av totalprisen på et forbrukslån eller kredittkort. Samtidig vil vi i dårlige tider med lave renter også ta høyde for større tap. I tillegg er det svært mange som bruker kredittkort og forbrukslån i korte perioder. De fleste innfrir hele saldo på kredittkortet allerede ved forfallsdato. Da er ikke fokus på rente så høy, og heller ikke prispresset fra forbrukerne, sier Reite.

For mange kunder er prioritet nummer én ved opptak av brukslån å få lavest mulig månedsbeløp. Mange banker og finansieringsselskaper tilbyr kunder å bake sammen forbrukslån, øke nedbetalingstiden eller gi forbrukslån uten faste avdrag.

– Kjappe svar og lave avdrag er nok noe kundene er villig til å betale for, men som kan bli veldig kostbart over tid, sier Reite.

– Kvitt deg med det raskt!

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge sier følgende om de skyhøye renten på forbrukslån og kredittkorgjeld:

– Erfaringsmessig er det liten sammenheng mellom det generelle rentemarkedet og rentene på usikret kreditt. Det høyere nivået henger sammen med tapsnivået i produktene. Det er konkurransen som begrenser rentene i dette markedet som i andre.

Han gir følgende råd til deg som vurderer å ta opp forbruksgjeld:

– Jeg anbefaler alle å tenke seg meget godt om før de velger å ta opp usikret gjeld via kredittkort eller forbrukslån. Dette er gjeld som den enkelte må være i stand til å kvitte seg meget raskt med om man benytter seg av den, sier Staavi.