Gå til sidens hovedinnhold

«Oj, der kastet jeg noe – skremmende å se hvor lite folk bryr seg om andre enn seg selv»

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vinteren er ikke som før. Dermed dekker ikke snøen søpla om vinteren. Og det er merkelig å se hvor mye det er av det, hos et folk som burde vært godt nok utdannet til å skjønne bedre. Jeg lurer på om det er slik de som forsøpler tenker:

Oi, der mistet jeg en plastflaske og snusboks i veikanten. Ikke så farlig, noen plukker det opp. (Ellers tar det jo bare 450 år før det er brutt ned i naturen, kanskje?).

Oi, der røk fiskesnøret. Da kaster jeg like godt resten i vannet. (Det blir jo borte i løpet av 600 år).

Oi, ungen har vist gjort fra seg i bleia. Den kaster vi ut i skogkanten, har ikke tid å stoppe bilen nå. (Kan være et fint syn for andre de neste 450 årene).

Oi, søplestativet mitt har visst blåst ned. Søpla blåste ut i veikanten, da kan jeg la det ligge til veifolka rydder opp neste år. (Ikke sikkert de kommer hvert år, når man må ha kurs for å plukke søppel).

Oi, ølboksen er visst tom allerede. Den kaster jeg ut av bakvinduet så den slipper å ligge i baksetet i bilen, da synes de andre gutta jeg er en tøffing! (Tar jo bare 200 år før den er rustet i stykker).

Oi, søplecontaineren er visst full. Ja, da tar jeg med meg posene mine og setter langs turstien. (Sikkert mange som synes det gjør seg med poser, sekker, tv’er, vaskemaskiner gjensatt langs veier, turstier og i kantene ved bussholdeplasser/rasteplasser).

Oi, askebegeret i bilen er visst fullt. Det tømmer jeg bare ut på parkeringsplassen her på kjøpesenteret. (Da kan vaktmesteren rydde opp. Ellers er det ikke så irriterende når det bare tar 1-5 år før de er i oppløsning).

Oi, jeg visste ikke at det var kildesortering. Det er det samme, for jeg kaster alt i samme pose uansett. (Da kan folkene hos renovatøren heller sortere det og bruke arbeidstida fornuftig).

Oi, det var godt med en boks suppe her ute i skogen. Kan ikke bære den tilbake, vi lar den ligge her litt skjult i krattet. (Slik at den utgjør en skadefelle for ulike dyr de neste 50 årene).

Oi, der blåste det visst av noe på tilhengerlasset mitt med skrot. Ja, ja, 90 prosent ligger igjen på tilhengeren, så da er det ikke så farlig om det ligger igjen noen plastbaljer og puter i veikanten. (Dette virker til å være en tankegang som gjelder veldige mange som har overflod i hjemmet og skal kvitte seg med ting, spesielt om våren).

Slik kunne man fortsatt med mange andre ting det forsøples med, men det er skremmende å se hvor lite folk bryr seg om andre enn seg selv. Hvordan skal man greie å få til noen store endringer i forhold til klimautfordringer og miljø her i verden, når mange av gjennomsnittsborgerne rett og slett gir blaffen i de helt enkle tingene? Greier man ikke det, så er det en lang vei å gå. Det gjelder for øvrig folk i alle aldre. Se og registrer når du ferdes rundt, så skjønner du problemstillingene. Det er viktig at flere bryr seg for å komme på rett vei. Å si i fra, er en god start.

Kommentarer til denne saken