Som følge av økte renter og priser har det naturlig blitt økte utgifter i de fleste hjem. Dette er noe Luka Vieira (16) elev på Mysen videregående skole har fått kjenne på hjemme.
– Før fikk jeg 3.500 kroner i måneden, men det gikk jo ganske langt ned med tanke på at de pengene går mest til strømregninger, mat og de andre greiene nå, forteller Vieira.
Han forteller at ettersom ting har blitt dyrere blir mindre penger brukt på unødvendige ting nå, slik som å kjøpe mat i kantina.
– Det er viktig at foreldre snakker med barna sine om økonomi slik at de blir mer interessert og har mer forståelse. Om de får nei til å få penger, så skjønner de at det er en grunn til det, sier Vieira.
Bør lære mer om økonomi
Kristian Wergeland Klund (18) har selv tydelig lagt merke til økte priser ettersom han kjøreren god del bil. I tillegg er han bevisst på strømkrisa vi befinner oss i.
– Faren min har hybridbil, så jeg pleier å høre med han når det passer å lade bilen med tanke på strømprisene, så jeg gjør jo noen tiltak. Drivstoff priser er et tema hjemme hver dag, forteller Klund.
Klund tenker at økte priser er noe man bør prate om hjemme for å unngå overforbruk og for å være mer bevisst på strømmen man bruker.
– Jeg syns vi lærer alt for lite om økonomi på skolen, og at det godt kunne blitt tatt mer inn i undervisninga. Økte kostnader er noe alle kommer til å møte på seinere i livet, sier Klund.
Viktig med forståelse
Økonomilærer på Mysen videregående skole, Tina Hedvig Veiby (57) hadde ønsket seg at alle hadde om økonomi på skolen.
– Jeg savner det at alle skulle hatt mer om økonomi for å lære litt om det. Både personlig økonomi og bedriftsøkonomi for å få et økonomisk perspektiv på ting, sier Veiby.
Hun forklarer at økonomi skal være en del av samfunnskunnskapen, men at den er der i svært liten grad ettersom økonomi ikke står i læreplanen.
– Det er viktig at ungdommen har litt forståelse for familieøkonomi, og forståelse for foreldrene sine. Om foreldrene sier at «nå har vi ikke råd», så har de antageligvis ikke det, forteller Veiby.