Gå til sidens hovedinnhold

HURTIGTEST: HUAWEI HONOR 8

Artikkelen er over 4 år gammel

Denne telefonen bør skremme vettet av Apple og Samsung.

(Romerikes Blad)

[Side3/Nettavisen:] Vanligvis pleier vi ikke å bry oss så mye om modeller som ikke er eksplisitte toppmodeller. De pleier å være ganske så forutsigbare og kjedelige.

Men det er noe litt annerledes med Honor fra Huawei, som i andre deler av verden egentlig er et eget eget merke.

Vi kan slå fast at dette ikke er årets beste mobil. Den har ikke den aller, aller raskeste prosessoren - og ikke er den vanntett. Og selv om den har to kameraer på baksiden, er modeller som Galaxy S7 bedre. Likevel kan vi ikke forstå at dette ikke er en av landets mest solgte mobiler.

For stikkordene her er to ting:

  • Prisen - den koster rundt 1500-2000 kroner mindre enn en Galaxy S7, og godt over 3000 kroner mindre enn iPhone 7.
  • Marginalytelsen - det er vanskelig å si at det egentlig betyr noe

TRENGER MAN EN TOPPMODELL?

Mobiltelefoner er i ferd med å bevege seg inn i en ny fase. Tidligere var det slik at det var voldsomme fremskritt fra nylansering til nylansering, men slik er det ikke lenger. Samsung trakk lange gjesp med flere av sine Galaxy-lanseringer etter tidlig suksess med S3, og Apple har prestert kunststykket å lansere sin 3. telefon på rad som langt på vei er lik med forrige utgave.

Det har skjedd ting - spesielt på kamerafronten - men det er vanskelig å akseptere at en mobiltelefon som ikke er så veldig mye bedre enn før, koster dobbelt så mye som en laptop.

Enda viktigere er det at mobiltelefoner har gått fra å være ganske trege, til å bli raske nok til all vanlig bruk. Det lugger sjelden i menyer eller når du scroller i nettsider lenger. Appene starter tilfredsstillende raskt. De færreste apper trenger en toppmodell.

Det betyr at så lenge du bruker mobilen din på en «vanlig» måte, har det ingenting å si innmaten er blitt 40% raskere enn tidligere.

Samtidig har teknologi som tidligere bare var tilgjengelig på toppmodellene, funnet veien inn i modellene. Nye Honor 8 har det samme dobbeltkameraet til toppmodellen P9, det har en lynrask fingeravtrykksensor, et design som appellerer til de fleste, godt nok batteri - og en genial knapp på baksiden du kan programmere til å fungere som du vil.

Ja, den har til og med hodetelefonutgang - og støtte for to SIM-kort. Og den har i bunn det samme brukergrensesnittet som alle andre Android-modeller.

Da er spørsmålet: Hva betaler du egentlig masse ekstra for i toppmodellen?

EN FØLELSE AV MER ENN GODT NOK

Etter å ha brukt Honor 8 i en ukes tid, er det først og fremst én følelse jeg sitter igjen med: Det er en helt smertefri brukeropplevelse.

Kameraet er bedre enn det Sony inntil i sommer kalte sin topptelefon, altså Xperia X Performance. Den er ikke like god som Galaxy S7 i dårlig lys, men den klarer seg overraskende godt når det er kraftige kontraster.

Telefonen har to kameraer bak, men det ene er et hjelpekamera for blant annet raskere autofokus. Dette er ikke som på iPhone 7 Plus, der det ene er et teleobjektiv.

Telefonen er mer enn raskt nok til alt det vi bruker den til i hverdagen, der vi ikke opplever irriterende lugging.

Fingeravtrykkleseren sitter på baksiden, slik Huawei har for vane for, og er rett og slett lynrask. Kun én gang har vi opplevd at den ikke gjenkjente fingeren på første forsøk.

Fingeravtrykkleseren er forøvrig implementert i en egen knapp, ikke ulikt iPhones hjem-knapp. Denne kan du programmere til tre forskjellige funksjoner: Ett trykk, to trykk og holde inne. Vi bruker den til blant annet kamera og åpne e-post, og det er noe det er lett å bli vant til.

Lyden fra hodetelefonutgaven ser ikke ut til å stå noe tilbake for andre mobiler, og samtalekvaliteten er god.

Og den bruker selvsagt den nye universalstandarden USB-C til lading.

VIL GÅ I BAKKEN - OFTE

Det eneste vi virkelig har å utsette på mobilen, er at dette er den glatteste telefonen vi har vært borti. Det er knapt friksjon med underlaget, uavhengig av hvor du legger den.

Det gjør den god å holde i, men med mindre det er helt flatt der du legger den fra deg, så vil den gå i gulvet.

KONKLUSJON

Det er vanskelig å konkludere på en annen måte enn at Honor 8 er en av mobilene på markedet som gir deg aller mest for pengene.

Den har en stor og god skjerm, minnekortleser, støtte for to SIM-kort (da ryker minnekortet), prisen er langt under toppmodellene, kameraet er bedre enn det som andre nylig har kalt toppmodell, den er god å bruke, rask nok, batteri som holder gjennom dagen - og et design som er en fusjon av iPhone og Galaxy.

Men den er litt glatt, den er ikke vanntett, den vinner ikke ytelsestester - kameraet er ikke like godt som på de aller beste i mørke omgivelser.

Det er ingen tvil om at toppmodellene til de største gigantene er bedre. Men det er ikke like sikkert at de er verdt prisen. At du kan få så mye, for såpass mye mindre enn toppmodellene, bør bekymre Samsung og Apple som tjener gode penger på dyre toppmodeller.

Les flere saker fra Side3/Nettavisen her!

Kommentarer til denne saken