Olav Thon får ikke systembolag på svenskegrensen: – Det er ille

MISFORSNØYD: Olav Thon er kritisk til at sentrene hans i Töcksfors og Nordby ikke får systembolag.

MISFORSNØYD: Olav Thon er kritisk til at sentrene hans i Töcksfors og Nordby ikke får systembolag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

«Kongen av svenskehandel» er misfornøyd med at det svenske vinmonopolet, Systembolaget, ikke kommer til Töcksfors og Nordby.

DEL

TÖCKSFORS, SVERIGE (Nettavisen Økonomi): – Det bor mange folk her. Det er ille at de må kjøre 20 til 30 kilometer for å kjøpe en falske rødvin, sier Olav Thon.

Olav Thon dominerer den norske grensehandelen i Sverige med sine kjøpesentre i blant annet Nordby, Charlottenberg og Töcksfors, som denne uken ble utvidet kraftig. Handelssentre tett på svenskegrensen har hatt en voldsom utvikling både med tanke på popularitet og arbeidsplasser.

En ting henger imidlertid igjen. Det svenske vinmonopolet, Systembolaget, hvor svensker og norske harryhandlere må dra for å kjøpe øl, vin og sprit, er nemlig ikke til stede ved mange av de viktigste grensesentrene, som Thons Nordby Shoppingcenter og Töcksfors.

Skeptisk

Alkoholmonopolisten i nabolandet har nemlig så langt vært tilbakeholden med å gi tillatelse til Systembolag ved grensen. De har foretrukket å ha dem på større steder lenger inn i landet.

Det er veldig synd, mener Thon.

SSB: Ferske tall viser stor økning i norsk grensehandel

– Det er mange hundre svenske arbeidsplasser her i Töcksfors og ganske store industrier. Dessuten bor det mange her, jeg bygger flere leiligheter og det skal bli enda mer utbygging framover. Da er det synd at det er så langt til et systembolag, sier Thon.

Langt unna

Det nærmeste Systembolaget fra kjøpesenteret på Töcksfors ligger i Årjäng, 23 kilometer øst langs E18 fra kjøpesenteret. Fra Nordby må du kjøre 18 kilometer lenger sør til Strømstad for å kjøpe vin og sprit.

Thon håper imidlertid at det vil komme en løsning ettersom svenske politikere i tiden framover i større grad ser verdien av grensehandel.

Tolldirektoratet får 900.000 kroner i gebyr fra Datatilsynet

Les også: En butikk ut og to nye inn i Gallerian i Strömstad

– Hittil har det sett ut til å være en vanskelig sak, men jeg tror at hvis vi ser framover i tid, og ser hvilken utvikling grensehandel fører med seg ikke bare på kjøpesenter, men også av industri, så tror jeg at de vil se verdien. Jeg tror at om en del år så ligger det et systembolag i Töcksfors, sier Thon til Nettavisen.

Avvist

Både Nordby og Töcksfors kjøpesentre søker jevnlig om å få systembolag, men har fått avslag hver eneste gang. Ifølge Systembolaget selv er grunnen at de er til for å yte service til svenskene, og ikke nordmenn.

– Butikkene bygger på de respektive områdenes historiske omsetning og kundenes etterspørsel, uttalte Lennart Agén som er pressesjef i det svenske polet til Nettavisen tidligere i år.

Lars Erik Erøy, sentersjef ved Töcksfors Shoppingcenter, sier at de har søkt flere ganger om systembolag, men uten hell.

ØNSKER VIN: Lars Erik Erøy er senterleder i Töcksfors.

ØNSKER VIN: Lars Erik Erøy er senterleder i Töcksfors. Foto:

– Systembolaget er jo en trafikkdriver, og det er en av de store årsakene til å reise til Sverige. Skal vi ha et komplett tilbud av gode kjøp, trenger vi å få det også til Töcksfors, sier Erøy til Nettavisen.

Derfor kommer ikke Systembolaget til grensen

Turistdestinasjon

Han sier at ingenting i Systembolagets eget etableringspolicy som skulle tilsi at de ikke kunne åpne et nytt utsalg på senteret deres.

– Det står at skal det være mer enn ett systembolag i kommunen, skal kommunen ha enten 40.000 innbyggere eller være en betydelig handels- og turistdestinasjon. Det sistnevnte er vi i denne kommunen i aller høyeste grad, sier Erøy.

– Har du forståelse for argumentet om at Systembolaget er til for å yte service til svenskene, og ikke nordmenn?

– Ja, men i så fall burde det tale for at vi får Systembolaget og ikke Årjäng. Det er vi som er den lokale handelsdestinasjonen i området, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken