Gå til sidens hovedinnhold

40 nye østfoldinger navngis fra tysk krigstjeneste

Artikkelen er over 3 år gammel

40 andre østfoldinger ramses opp blant de falne i tysk tjeneste under andre verdenskrig, i boka «Deres ære var troskap». Den er en oppdatert utgave av «De som falt» fra 2009.

Boka fra 2009, pluss ytterligere utgivelser av Eirik Veum der nordmenn meldte seg til tjeneste for Hitler, har solgt godt. De har også vært hyppig diskutert, fordi mange etterlatte synes det har vært både vondt og vanskelig.

Frigitte arkiv

Forfatterne Eirik Veum, Geir Brenden og Torgeir Lindtvedt Dalen har funnet frem til nye navn, rett og slett fordi arkiver i Norge, Tyskland og Russland er blitt frigjort etter 70 eller 75 år. Boka fra 2009 ble oppdatert i en pocketutgave i 2010, men denne gangen er det gravd enda dypere, og det har gitt en omfattende bok på over 500 sider med bilde av de fleste, og opplysninger om hjemsted og hvor og hvordan de døde. Deres plass i det tyske krigsmaskineriet er også tatt med.

Boken er delt inn i kapitler som tar for seg de forskjellige divisjoner og stedene der tyskerne sloss mot russerne. Alt fra den første bølgen til beleiringen av Leningrad, ødemarken Karelen, håpet, undergangen og hemmelighetene. Guttunger helt ned i 16-årsalderen var med på grusomhetene og kom aldri hjem.

Tilbake i 2009 sa en av de overlevende frontkjemperne at de sloss mot bolsjevikene og kommunismen. Totalt var det 884 norske frontkjempere og frontsøstre som mistet livet på tysk side. 4.800 nordmenn var i tysk krigstjeneste, og mer enn 400 av dem var i sykepleien.

Kommentarer til denne saken