Gå til sidens hovedinnhold

90 drept, over 1.000 såret i tyrkisk kuppforsøk

Artikkelen er over 4 år gammel

90 mennesker ble drept og 1.154 såret i kuppforsøket i Tyrkia natt til lørdag, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Er du i Tyrkia? Kontakt oss på: redaksjonen@smaalenene.no eller 476 24 422

Nyhetsbyrået AFP melder at et tyrkisk militærfly har sluppet en bombe nær presidentpalasset i hovedstaden Ankara lørdag morgen.

754 medlemmer av landets væpnede styrker er pågrepet, melder nyhetsbyrået Anadolu. Fem generaler og 29 oberster er avsatt.

Arrestasjonene er gjennomført over hele landet, ifølge det statlige nyhetsbyrået.

De fleste av de drepte er sivile, men nyhetsbyrået Anadolu melder at 17 politifolk er drept i hovedstaden Ankara.

En tjenestemann som snakker mot løfte om anonymitet, sier minst 150 sårede har kommet inn til sykehuset Haydarpasa Numune i bydelen Üsküdar på den asiatiske siden av Bosporos-stredet i Istanbul.

I morgentimene er situasjonen fortsatt kaotisk i Tyrkia. Kampfly har angrepet stridsvogner som kuppmakerne hadde plassert ut ved presidentpalasset i hovedstaden. Det meldes om sporadisk skyting både i Istanbul og i Ankara.

Istanbuls flyplass gjenåpner lørdag morgen

Atatürk internasjonale flyplass utenfor Istanbul åpner igjen for normal drift tidlig lørdag morgen.

Flyplassen utenfor den tyrkiske storbyen skal gjenoppta normal drift klokken 6 lokal tid, opplyser det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Stridsvogner tok oppstilling og det ble meldt om skyting ved flyplassen i forbindelse med kuppforsøket natt til lørdag.

Etter hvert kom også et stort antall demonstranter til flyplassen. Bilder tatt i løpet av natten viser jublende mennesker som omringer stridsvognene. En stor folkemengde kom seg også ut på flyoppstillingsplassen og tok imot president Recep Tayyip Erdogan da han landet på Atatürk sent på natten. Erdogan var på familieferie sør i landet da kuppet startet. Da han kom til Istanbul, sa han at planen var å reise videre til hovedstaden Ankara. Han lovet å slå hardt ned på dem som prøvde å styrte ham og varslet at kuppmakerne «vil betale en høy pris for sitt svik».

Har satt krisestab

Utenriksminister Børge Brende opplever situasjonen i Tyrkia som svært alvorlig og uforutsigbar. – Det er viktig at ikke sivile liv går tapt, sier han om det pågående forsøket på militærkupp.

Regjeringens utgangspunkt er at de demokratiske institusjonene i Tyrkia må holdes intakt.

– Tyrkia er et land hvor vi forutsetter at ledere er valgt av folket de skal styre framover, sier Brende til NTB.

Norsk UD har satt krisestab og regjeringen følger situasjonen tett sammen med sine allierte, ifølge utenriksministeren.

– Dette er svært alvorlig, og det viser også hvilken underliggende uro det har vært i landet. Det har vært mye terror, det har vært konflikter mellom ulike folkegrupper, ikke minst med kurdere. I tillegg er det er store flyktningtilstrømminger, sier utenriksministeren.

Brende opplever situasjonen som meget kaotisk og uavklart, og avventer hvordan situasjonen vil utvikle seg de nærmeste dagene og timene.

– Det er viktig nå at dette ikke ender med at sivile liv går tapt og at det ikke ender med kaos og konflikt, det er noe man har nok av i den regionen, sier Brende.

Ber nordmenn forholde seg rolig

Fredag kveld ble reiserådet for Tyrkia oppdatert, og utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige. I tillegg oppfordres nordmenn som er i Tyrkia om å registrere seg på reiseregistrering.no.

– Vi tar dette på det største alvor i UD. I kveld har vi satt krisestab. Det skyldes selvsagt at det er mange nordmenn i Tyrkia og det er også en veldig uoversiktlig situasjon, sier Brende.

Han ber nordmenn som er i Tyrkia om å forholde seg rolig.

– I tillegg bør folk ikke gå ut der det er uro i gatene, sier Brende.

Tok kontroll over CNN

Soldatene som tok kontroll over CNN Turk i forbindelse med kuppforsøket, er pågrepet, opplyser kanalen. Også andre redaksjoner ble tatt over av soldater.

Kanalsjef Aktas Erdogan meldte sivile tok seg inn i bygningen etter at soldaten inntok redaksjonslokalene, og at det de sloss om kontrollen. Det ble hørt skyting og roping fra redaksjonslokalene. Senere melder CNN i Ankara at soldatene, som støttet kuppmakerne, var pågrepet. Meldingene om at soldatene hadde tatt seg inn hos CNN og en rekke andre redaksjoner kom etter at flere politiske og militære kilder meldte om at kuppforsøket var slått tilbake. Til tross for at lokalene både i Ankara og Istanbul var overtatt av soldater, skal CNNs tyrkiske tjeneste ha klart å opprettholde en begrenset sending fra London.

Sjefen for den engelskspråklige redaksjonen av kringkasteren TRT sa natt til lørdag til BBC at de ikke er i stand til å sende.

– Det kan ta timer eller dager, vi vet ikke, situasjonen er helt uoversiktlig, sier Carlos van Meek.

En statlig TV-kanal ble tilsynelatende tatt over av demonstranter som så ut til å feire at kuppforsøket kan være slått tilbake. Den amerikanske TV-kanalen CBS News har lagt ut et klipp fra sendingen på Twitter , hvor man kan se folk rope slagord og klappe. De siste meldingene fra den tyrkiske statsministeren og etterretningstjenesten går ut på at kuppet er slått tilbake.

Tidligere på kvelden kringkastet flere tyrkiske medier kunngjøringer fra kuppmakerne om at de hadde tatt kontroll over makten i landet. Et nyhetsanker sier hun ble truet med våpen og tvunget til å lese kuppmakernes meldinger.

Det ble også meldt at bygningene til TV-stasjonen TURKSAT i Ankara var blitt angrepet av flere militærhelikoptre.

Erdogan: Prisen for kuppforsøket blir høy

President Recep Tayyip Erdogan har landet i Istanbul. Han lover å straffe dem som står bak kuppforsøket i Tyrkia. En general tilknyttet kuppmakerne skal være drept, ifølge statsministeren.

Erdogan var på ferie sør i landet da kuppforsøket mot ham startet.

En stor menneskemengde tok imot presidenten da han kom ut av flyet på Atatürk internasjonale flyplass, ifølge BBC. Presidenten skal ha sagt at han planlegger å ta seg videre til hovedstaden Ankara.

– De som står bak kuppforsøket vil betale en svært høy pris for sitt svik, sier Erdogan til TV-kanalen NTV. Det er første gang han viser seg offentlig siden kuppet mot ham startet. Presidenten sverger at han ikke vil overgi landet til «okkupanter». Han sier det vil bli gjennomført en utrensking i det tyrkiske forsvaret og legger til at oppdraget med å fjerne «forræderske elementer» allerede er i gang.

Statsminister Binali Yildirim sier at en general som var tilknyttet kuppmakerne, skal være drept i løpet av natten. Yildirim sier også at 130 soldater er pågrepet så langt. På Taksimplassen i Istanbul skal soldater som var med på kuppforsøket, ha overgitt seg til væpnet politi.

Erdogan sier hans generalsekretær ble bortført av kuppmakerne, og at det ikke er noen informasjon om hvor stabssjefen for landets væpnede styrker befinner seg.

Selv om det kommer meldinger fra mange hold om at kuppet er slått ned, er situasjonen ikke avklart ennå. Forholdene er fortsatt uoversiktlige, men ser ut til å være noe mer avklart i Istanbul enn i Ankara.

 

Kommentarer til denne saken