Bekymringsmeldingene strømmer inn til Mattilsynet - flere har blitt tatt for alvorlig vanskjøtsel

Halvparten av bekymringsmeldingene Mattilsynet får inn handler om kjæledyr. Her illustrert med en hun som åpenbart får for lite mosjon.

Halvparten av bekymringsmeldingene Mattilsynet får inn handler om kjæledyr. Her illustrert med en hun som åpenbart får for lite mosjon. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I årets åtte første måneder gjennomførte Mattilsynets region Stor-Oslo tilsyn i 780 dyrehold. Flere har fått pålegg om å avvikle dyreholdet sitt.

DEL

I 264 av besetningene ble det avdekket større eller mindre brudd på reglene. Antallet bekymringsmeldinger har økt med 20 prosent, opplyser Mattilsynet.

– Historikk, lokalkunnskap og innkomne bekymringsmeldinger er våre viktigste kriterier for å vurdere risikoen, sier seksjonssjef Dagrun Rommen i region Stor-Oslo.

LES OGSÅ: Vestfold-slakteri får kritikk etter mottak av ulykkesgriser fra Ørje

Alvorlig vanskjøtsel

Halvparten av bekymringsmeldingene gjaldt kjæledyr som hund, katt eller hest. I to av tilfellene ble det registrert alvorlig vanskjøtsel. Åtte av eierne fikk pålegg fra Mattilsynet om å avvikle dyreholdet sitt. Eierne av fem dyrehold ble politianmeldt. Av disse handlet fire saker om kjæledyr, og en sak produksjonsdyr.

– Mattilsynet jobber for å hindre at dyr lider. Det er viktig at vi i en tidlig fase kommer i kontakt med dyreeiere som har utfordringer, slik at vi kan gi veiledning for å få på plass nødvendige forbedringer og hindre at dyr lider.

– Samtidig er det viktig å få fram at funnene vi har gjort ikke representerer noe totalbilde av hvordan dyr i region Stor-Oslo har det. Vi prioriterer tilsyn der vi tror sjansen er størst for at dyra ikke har det bra. Historikk, sier seksjonsjef Rommen.

Regionen dekker Oslo og fylkene Akershus og Østfold. 3 av anmeldelsene skal stamme fra Follo og Indre Østfold.

LES OGSÅ: Mattilsynet har fått inn over 900 bekymringsmeldinger: – Det handler mest om kjæledyr

Samarbeid kan forebygge

Mattilsynet i region Stor-Oslo har et tett samarbeid med fylkesmennene og kommunene i Akershus, Østfold og Oslo, samt bondeorganisasjonene og ulike regionale aktører innenfor husdyrnæringa.

– Dette for at vi sammen kan dele kompetanse om dyrevelferd og bedre varslingen der det er mistanke om svekket dyrevelferd. Region Stor-Oslo har også kontakt med de lokale dyrevernorganisasjonene, og samarbeider med dem i saker der vi mener det er hensiktsmessig, sier Rommen.

Artikkeltags