Brudd i forhandlingene mellom Legeforeningen og staten

Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener situasjonen mellom Legeforeningen og staten er krevende etter at forhandlingene mellom partene brøt sammen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener situasjonen mellom Legeforeningen og staten er krevende etter at forhandlingene mellom partene brøt sammen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Legene har fått et svært godt tilbud, sier helseminister Bent Høie.

DEL

Det er brudd i forhandlingene mellom Legeforeningen og staten om oppgjøret for fastleger. Helseminister Bent Høie (H) sier situasjonen er krevende.

– Det er beklagelig at Legeforeningen velger å bryte forhandlingene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Han sier legene har fått «et svært godt tilbud» som er bedre enn det mange andre grupper har vært fornøyd med.

2,8 prosent pluss ekstra pott

Staten har tilbudt fastlegene en lønnsvekst på 2,8 prosent. Det er det samme som oppgjørene i resten av samfunnet i år. I tillegg har fastlegene fått tilbud om ytterligere 100 millioner kroner som skal kompensere for økte arbeidsoppgaver og bidra til å rekruttere flere fastleger. Dette kommer i tillegg til eksisterende rekrutteringstilskudd.

– Jeg tar på største alvor at mange av fastlegene har et stort arbeidspress. For å redusere arbeidspresset tar vi flere grep. Vi ser blant annet på hvordan vi skal rekruttere flere leger og redusere antall oppgaver, sier Høie.

– Løser ikke krisen

President Marit Hermansen i Legeforeningen mener tilbudet fra staten ikke er god nok, og tilføyer at arbeidsbelastningen har ført til en rekrutteringskrise.

– Statens tilbud er ikke på langt nær nok til å løse krisen fastlegeordningen er i. Vi ser derfor ingen annen utvei enn å bryte forhandlingene. Situasjonen som nå er skapt, er det et politisk ansvar å rydde opp i, sier Hermansen.

Legeforeningen organiserer rundt 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.

Helsedirektoratets undersøkelse viser at hver fastlege i gjennomsnitt jobber 55,6 timer i uken. Det er én hel arbeidsdag mer i uken enn i 2014 og tilsvarer omtrent 700 årsverk, ifølge Hermansen.

– Det viser tydelig hvor underfinansiert fastlegeordningen er. Det haster med strakstiltak som stopper utviklingen, sier hun.

(©NTB)

Artikkeltags