Advarsel: Biodrivstoff inneholder mye palmeolje

Artikkelen er over 1 år gammel

Stadig flere bruker biodrivstoff, men visste du at store deler av biodrivstoffet består av palmeolje?

DEL

I fjor ble det fylt 659 millioner liter biodrivstoff på tanken ifølge Miljødirektoratet. Det er 56 prosent mer enn i 2016. Bruken er både bra og dårlig ifølge instansen. Biodrivstoff er med å minske klimagassutslippene betraktelig, men palmeolje utgjør nesten halvparten av alt biodrivstoffet.

Biodrivstoff består også av raps, rester fra næringsmiddelindustri, brukt frityrolje og mais.

(Teksten fortsetter under grafen)

Figuren viser hvilken type råstoff biodrivstoffet som ble brukt i Norge i 2017 ble produsert av, og råstoffets andel av den samlede mengden biodrivstoff. Konvensjonelt råstoff er i grønt og avansert i oransje.  Kilde: Miljødirektoratet.

Figuren viser hvilken type råstoff biodrivstoffet som ble brukt i Norge i 2017 ble produsert av, og råstoffets andel av den samlede mengden biodrivstoff. Konvensjonelt råstoff er i grønt og avansert i oransje. Kilde: Miljødirektoratet.

I 2017 ble det innført et delkrav om at 1,75 prosent av biodrivstoffet som brukes til å oppfylle omsetningskravet (7,25 prosent), skal være avansert biodrivstoff.

Dette kan for eksempel være rester og avfall fra næringsmiddelindustri, landbruk eller skogbruk.

– Det er positivt at det brukes mer avansert biodrivstoff fordi det bidrar til større reduksjon i klimagassutslipp enn det konvensjonelle biodrivstoffet, og er ikke i konflikt med matproduksjon, sier Ellen Hambro til Miljødirektoratets presseside. Hun er direktør i instansen.

Artikkeltags