Lauvås i USA for å jobbe for norsk plass i FNs sikkerhetsråd

Her ser vi delegasjonen av stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet foran Washington-monumentet. Momumentet, en obelisk, ble reist til ære for USAs første president, George Washington, som gjorde USA uavhengig av Storbritannia. Fra venstre: Hadija Tajik, Oslo, Stein Erik Lauvås, Østfold og Cecilie Myrseth, Troms.

Her ser vi delegasjonen av stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet foran Washington-monumentet. Momumentet, en obelisk, ble reist til ære for USAs første president, George Washington, som gjorde USA uavhengig av Storbritannia. Fra venstre: Hadija Tajik, Oslo, Stein Erik Lauvås, Østfold og Cecilie Myrseth, Troms.

Artikkelen er over 1 år gammel

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås forsøker å sikre Norge en femte periode som medlem av FNs sikkerhetsråd.

DEL

NEW YORK: For tiden pågår De forente nasjoners (FNs) 73. ordinære generalforsamling siden organisasjonen ble stiftet i 1945. Markers stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) er med i den norske delegasjonen som består av 21 medlemmer fra regjeringsapparatet og Stortinget.

Et mål med deltakelsen er å forsøke å sikre Norge en ny periode rundt verdens mektigste bord, møtebordet i FNs sikkerhetsråd.

Sikkerhetsrådet har 15 medlemmer. Av dem er fem faste medlemmer, mens ti velges av FNs generalforsamling for en periode på to år.

Norge har vært medlem av FNs sikkerhetsråd fire ganger, i perioden 1949-50, 1963-64, 1970–80 og 2001–02.

FNs har 193 medlemsland.

Valgkamp

– Det pågår en svært aktiv informasjonsvirksomhet ovenfor en rekke land for å sikre Norge nok stemmer for en plass i sikkerhetsrådet fra 2020. Norges største utfordrere til plassen er Irland og Canada, forklarer Lauvås i en mail fra New York.

Men å jobbe for Norges plass i Sikkerhetsrådet er bare noe av det Lauvås er i USA for å gjøre under sine møter i New York og USAs hovedstad Washington D.C.

– I New York deltar vi på en rekke møter i FN med temaer som FN utviklingsprogram, samtaler om den politiske situasjonen i Midtøsten, menneskerettigheter, FN sitt arbeid med fred og sikkerhet og migrasjonsutfordringene for å nevne noe.

Lauvås får også et godt innblikk i amerikansk politikk som nå befinner seg midt i en valgkamp. 6. november skal USA ha sitt såkalte mellomvalg, hvor det blir holdt valg på alle de 435 setene i Representantenes hus og 35 av de 100 setene i USAs senat. Representantenes hus og Senatet er de to kamrene i USAs lovgivende forsamling, Kongressen.

 – I Washington har vi hatt møter og fått informasjon om amerikansk politikk og samfunnsutvikling. Vi har hatt møte med senator Amy Klobuchar fra Minnesota som representerer Demokratene. Vi fikk også en samtale med en nær rådgiver til Trump. Det er bare å slå fast at det er svært ulike oppfatninger om hva som bør være veien videre i amerikansk politikk og med «midters elections» bare to uker unna er det spenning i amerikansk politikk. Vi hadde også møter i Pentagon hvor utenriks og sikkerhetspolitikk sto på sakskartet. Spesielt er amerikanerne opptatt av Midtøsten og Iranspørsmålet, men har også fokus på nordområdene. Forholdet til Russland og samarbeidet i NATO har også fokus hos amerikanske myndigheter og de framhevet det gode forholdet som historisk har rådet mellom USA og Norge og ønsker å holde fast ved vårt sikkerhetspolitiske samarbeid, forklarer Lauås.

(Saken fortsetter under bildet)

Trav og hockey

Men oppholdet i USA har ikke bare bydd på jobb. Han har også tid til å se seg om litt.

– En hyggelig sideeffekt med oppholdet var å oppleve vår egen Lionel og Gøran Antonsen som deltok i VM løpet i trav på Yonkers Raceway i New York, det var spesielt å få stå på sidelinjen og se at Indre Østfold er i verdenstoppen i travsporten. En liten tur til Madison Square Garden for å oppleve Zucarello og New York Rangers live står også på programmet.


Norges delegasjon

Statsminister Erna Solberg, leder
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide
Utviklingsminister Nikolai Astrup
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen
Ambassadør Tore Hattrem
Statssekretær Sunniva Ihle Steinstad
Statssekretær Ingvild Stub
Statssekretær Audun Halvorsen
Statssekretær Jens Frølich Holte

Fra Stortinget deltar følgende:

Stein Erik Lauvås (A)
Cecilie Myrset (A)
Hadia Tajik (A)
Terje Halleland (Frp)
Morten Wold (Frp)
Margunn Ebbesen (H)
Mari Holm Lønseth (H)
Ove Trellevik (H)
Hans Fredrik Grøvan (KrF)
Marit Arnstad (SP)
Arne Nævra (SV)
Jon Gunnes (V)

FNs sikkerhetsråd

Sikkerhetsrådet har 15 medlemmer. Av dem er fem faste medlemmer, mens ti velges av FNs generalforsamling.

USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike er faste medlemmer. De har sittet i Sikkerhetsrådet siden 1945. De faste medlemmene har vetorett. Hvis et av disse landene stemmer mot et forslag, kan ikke forslaget vedtas.

De ti andre medlemslandene velges av FNs generalforsamling for to år om gangen. Hvert år skiftes fem av de ikke-faste medlemslandene ut.

Det er vanlig at fem land velges fra Asia og Afrika, to fra Latin-Amerika og Karibia, to fra «Vest-Europa og andre» (Australia, Canada og New Zealand), og ett fra Øst-Europa.

Disse landene sitter i Sikkerhetsrådet nå:

 • USA
 • Kina
 • Storbritannia
 • Russland
 • Frankrike
 • Bolivia
 • Etiopia
 • Sverige
 • Kasaktstan
 • Ekvatorial-Guninea
 • Kuwait
 • Elfenbenskysten
 • Polen
 • Nederland
 • Peru

Kilder: Wikipedia, Stortinget.

Artikkeltags