Virus herjer på Facebook – sprer seg i rekordfart

Skjermdump: Facebook

Skjermdump: Facebook

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Et virus herjer nå Facebook. Viruset oppretter meldinger som blir sendt til dine venner på nettverket – og gjør det vanskeligere for infiserte brukere å bytte passord.

Meldingene inneholder et smiletegn med en kort lenke, som det naturlig nok ikke er lurt å åpne.

LES OGSÅ: Svindler hacket telefonen til Per Øyvind: – Verste jeg har vært med på

Lenken går til en ekstern nettside, og det er uklart nøyaktig hva denne siden gjør med brukeren. I prinsippet kan det å besøke en nettside være nok til at hackere kan ta over kontrollen av pc-en din.

Det er derimot tydelig at brukere som blir infisert videresender viruset til sine venner.

Må resette Chrome

Viruset ser ut til å legge til et programtillegg til Chorme, og at dette må fjernes før problemet forsvinner.

– Skaden den gjør er at den stjeler informasjon på Facebook-profilen. Den installerer et tilleggsprogram i nettleseren Chrome som kan brukes til identitetstyveri, sier IT-konsulent Jørund Heimholt i Datahjelperne til Nettavisen.

LES OGSÅ: Telenor advarer: Nytt virus herjer på Facebook 

– Den letteste muligheten å få det bort på er å tilbakestille Chrome og bytte passord på Facebook. Det er også lurt å endre til totrinns sikring i Facebook, fortsetter han.

Magnus Brøyn er byråleder i Coxit PR og har vært teknologikommentator i en rekke medier. Brøyn sier til Nettavisen at han ikke kjenner til det spesifikke viruset som nå spres via Facebook, men slik han får det beskrevet vil han omtale det som et svindelforsøk der personer ønsker å hente ut informasjon om brukeren.

– Stadig vanligere

Han sier at det blir stadig vanligere å bruke chatteplattformer som stedet for å lure til seg informasjon fra brukere.

– Det er blitt stadig vanligere at slike virus spres via chattplattformer, blant annet Messenger til Facebook. Folk har blitt flinkere til å unngå mistenkelige lenker som sendes via epost, så scammere og svindlere har flyttet seg over til nye plattformer, forklarer Brøyn.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot tester på nettet 

– Når man chatter, gjør man ofte andre ting samtidig: Man er på vei ut døra, på bussen eller på jobben. Meldinger med et smiley-fjes, tommel opp eller andre ikoner pirrer nysgjerrigheten. Man er rett og slett mer uoppmerksom på slike lenker, legger han til.

– Dersom du er så uheldig å bli utsatt, vil jeg anbefale deg å bytte passord snarest. Mange bruker også sosiale medier som en innlogging for tredjeparts apper og nettsider. Jeg vil skrudde av denne funksjonen. Man blir mer sårbar slik og personlig informasjon kan raskere havne på avveie. Ingen vil jo utsette venner for et slikt virus, så varsle avsender. Og får du tilsendt noe du er skeptisk til, så tenk deg om du to ganger før du klikker, råder Brøyn.

LES OGSÅ: Facebook-virus spres igjen 

Bytt passord

Den raskeste måten å fjerne alle problemer på, er å gå inn på Innstillinger -> Avansert (Helt nederst) -> Tilbakestill (helt nederst igjen)

Du kan også gå til Innstillinger -> Flere Verktøy -> Utvidelser, men nettlesere med viruset installert ser ut til å lukke dette vinduet umiddelbart.

Bruker som er rammet anbefales å bytte sitt passord på Facebook.

Viruset ser derimot ut til å forsøke å hindre deg i å bytte passord, ved å fjerne lenken til passordbytte. Direkte lenke er hit: https://www.facebook.com/settings?tab=security

Det kan også være en fordel å kjøre en virussjekk av pc-en sin. Det kan du gjøre gratis med for eksempel Trend Micros HousecallF-Secure Online Scanner ellerMcAfee Security Scan.

Artikkeltags