8 uker Smaalenenes Avis + til kun 99,- Bestill her!

(Nordlys): «Jeg har valgt å legge følgende uttalelse i håp om at min Copyright vil være beskyttet (selv om jeg tviler på at noen i fB vil rette seg etter det!): ANSVARSFRASKRIVELSE TIL ALLE HER SOM BRUKER FACEBOOK …»

Slik starter en av flere kjedemeldinger som nå går som en farsott på Facebook, og som forsåvidt har gjort det i flere år. Mange brukere av det sosiale nettverket kopierer meldinga og legger ut som sin egen status, i tro om at de ivaretar egne rettigheter til bilder og videoer som de har lagt ut på sin profil. Det er feil, ifølge Jørund Heimholt hos Datahjelperne.no.

– Dette viser bare at folk tror på alt som deles på Facebook, sier Heimholt til Nordlys.

Utretter ingenting

Han forklarer at Facebook ikke er noe rettssystem, og man som bruker godtok deres retningslinjer allerede da man meldte seg inn. Man har derfor ingen mulighet til å påvirke retningslinjene, annet enn at man har rett til å melde seg ut igjen.

– Du utretter ingenting ved å dele denne meldinga. Det er heller ingen kilder, og ingen fakta i meldinga. I tillegg er det en rekke skrivefeil, sier Heimholt.

På sin egen nettside Datahjelperne.no skriver han i tillegg følgende:

«For å sette det i perspektiv så står du inne i en butikk og klager på alt de gjør, men du valgte selv å gå inn dit og du kan selv gå ut igjen. I tillegg klager du på alle reglene de har i butikken for å holde kontroll. Du sier til de ansatte i butikken at dems regler er  feil og viser til dine egne regler som selvfølgelig er de rette reglene. De er rett fordi du har kopiert de av en venn som har kopiert de av en venn som har kopiert de av en venn. Da er det jo sant.»

– Man har ingen mulighet til å påvirke Facebooks retningslinjer, og meldinger som dette oppstår på grunn av frykt for hva Facebook kan finne på.

Innlegget til Jørund Heimholt ble første gang publisert så tidlig som i 2014. I senere tid har Heimholt oppdatert dette og republisert dette for å sette søkelys på problematikken.

Omfattende rett

Advokat Jan Sandtrø har spesialisert seg på retningslinjene til sosiale medier. Han forklarer på sin nettisde IT-kontrakter at man har god grunn til å være engstelig for at Facebook og andre sosiale medier skal "misbruke" dine bilder og videoer.

– Er du engstelig for at bilder og filmer du laster opp skal bli misbrukt, så er det god grunn til det. Mest fordi du kan ha gitt sosial medie-selskapet omfattende rett til å bruke bildene og filmene videre, skriver Sandtrø.

Advokaten skriver også at ingen normal person tar seg tid til å lese gjennom retningslinjene før man melder seg inn.

– Dersom man hadde lest vilkårene, ville man sett at de sosiale mediene har sin fulle rett til å benytte seg av dine private bilder og filmer.

Les mer på IT-kontrakter.com.

Lever av informasjon

Facebook, Twitter, Snapchat, og alle andre sosiale nettverk lever av og på din informasjon. Uten denne ville de ikke eksistert.

– Det er rimelig og som forventet, siden dette er hensikten med sosiale medier; å bruke og dele bilder og filmer. Men du har gitt de sosiale mediene mer omfattende rett til å bruke dine filmer og bilder en du kanskje er klar over.

Konklusjonen må derfor være den at dersom du er redd for hva Facebook skal bruke dine private bilder og filmer til, så bør du slutte å publisere på din profil. Å publisere en kjedemelding som venner og venners venner har delt i hopetall, nytter ikke.

Vi forsøkte å ringe advokat Jan Sandtrø for å få en utfyllende kommentar. Han svarte ikke på våre henvendelser.