Lurte arbeidsledige John-Robin (19) til hvitvasking: – Jeg så for meg en fast jobb

John-Robin Teigland gikk på limpinnen og endte nesten opp med en helerisiktelse.

John-Robin Teigland gikk på limpinnen og endte nesten opp med en helerisiktelse. Foto:

Den arbeidsledige tenåringen trodde han hadde fått sin første jobb. – Flere i Bergen har blitt lurt siste måneden, sier politiet.

DEL

(BA): 19 år gamle John-Robin Teigland fra Bergen har bare hatt to deltidsjobber tidligere og har siden februar forsøkt å få sin første heltidsjobb. Men for den uerfarne jobbsøkeren var arbeidsmarkedet vanskelig å få innpass i.

Gleden var derfor stor da han i slutten av oktober ble kontaktet av det sveitsisk eiendomsfirma Woge Immobilien, som gjerne ville tilby ham jobb.

– Jeg synes det var litt rart, for hvordan hadde de funnet frem til meg? Hvordan visste de hvem jeg var? Jeg slo meg til ro med at de antakelig hadde funnet meg på Nav sine sider, der jeg står registrert med jobbønske innen eiendomsmegling, blant annet, sier Teigland til BA.

Gratulerte med jobben

Woge Immobilien kunne lokke med 30.000 kroner i månedslønn for en stilling som såkalt «regionalrepresentant». Alt arbeidet kunne gjøres hjemmefra på hans egen datamaskin. Han fikk tilsendt et skjema han måtte fylle ut for å få jobben.

– Det var ikke akkurat vanskelig. De ville bare ha navn, e-postadresse og fødselsnummer. De trengte ingen CV, sier Teigland og ler oppgitt av seg selv, som gikk med på å sende opplysningene.

Ikke lenge etter ble han oppringt av en mann som oppga å hete René. På perfekt engelsk gratulerte han John-Robin med ny jobb i firmaet. Samtidig fortalte han om fremtidsplanene for Woge Immobilien.

– Han sa de hadde planer om å etablere kontorer i både Oslo og Bergen. Jeg så for meg en fast jobb å gå til, med eget kontor. I bakgrunnen kunne jeg høre tastatur som klapret. Det hele virket veldig profesjonelt.

Lange lister med oppdrag

Det synes han også nettsiden deres gjorde. Der registrerte han en profil og fikk adgang til oppdragene som ble lagt ut i lange lister. Han fikk daglige påminnelser på e-post om å være aktiv på nettsiden, og til slutt valgte han seg et lukrativt oppdrag i forbindelse med et eiendomssalg.

– Da fikk jeg beskjed om at jeg snart ville få en transaksjon av penger til min konto som jeg måtte overføre videre til en annen konto som befant seg i utlandet.

– Var det ingen varsellamper som blinket hos deg?

– Det lå hele tiden en liten mistanke i bakhodet mitt, for det var jo mye som var rart. Også min far advarte meg om at dette kunne være svindel. Men jeg tok sjansen likevel, jeg var jo så glad for å ha fått jobb. Hvis jeg lot den glippe, kunne det jo vise seg i etterkant at det var en reell jobb.

Midt på natten overførte de pengene til kontoen hans.

– Om morgenen da jeg sjekket, sto det plutselig 70.000 kroner på kontoen, sier 19-åringen, som aldri hadde hatt så mye penger på kontoen før.

Klikk deg inn under for å se ansettelseskontrakten. Saken fortsetter under.Det var meningen at han skulle sende pengene videre til den utenlandske kontoen med betalingstjenesten Moneygram. Men det rakk han aldri, for snart hadde han banken sin på telefonen.

– De fortalte at pengene jeg hadde fått, ikke var fra et eiendomssalg, men var stjålet fra en annen sin konto. Jeg måtte for all del ikke sende pengene videre, men i stedet gi dem tillatelse til å overføre pengene tilbake til den rette eieren. Det var litt av en sjokkbeskjed.

Sendte trusler

Da pengene uteble på Woge Immobiliens konto, fikk han en sint telefon fra kontaktpersonen sin.

– Men jeg sa til henne at jeg ikke var interessert i å ha noe mer med dem å gjøre og la på. Da begynte de å sende truende e-poster der de skrev de skulle sørge for at jeg ikke fikk jobb igjen, og de skulle melde meg til politiet, sier Teigland og viser frem e-postene.

I stedet var det han som anmeldte dem.

– Ja, det stemmer. Det er ikke bare han som har anmeldt, men også to andre her i bergensområdet. Enda flere på landsbasis, sier Marthe G. Birkeland, som leder økonomiavsnittet i Vest politidistrikt.

Ifølge Birkeland er det ofte unge arbeidsledige som er målet for svindelen, og alle anmelderne oppgir Woge Immobilien som selskapet de ble lurt av.

– Modus er at de får e-poster skrevet på dårlig norsk der de får løfter om lettjente penger, med minimal innsats. Selskapet er alltid utenlandsk og har en e-postadresse som ikke er tilknyttet selskapet, som hotmail eller gmail. I arbeidskontrakten blir det oppgitt at de skal jobbe som regionale agenter eller lignende, uten at det gis noen konkrete arbeidsoppgaver. Men i all hovedsak skal de flytte penger etter instrukser fra arbeidsgiveren.

«Muldyr» for svindlere

Dette er hvitvasking, som ofrene gjør seg medskyldig i hvis de gjennomfører transaksjonen. De blir da såkalte «muldyr».

– Pengene de overfører er stjålet fra personer som har fått kontoen sin hacket. Mens ofrene sitter ved datamaskinen sin, kommer det et slør over skjermen der det opplyses at nettbanken har problemer med innloggingen og du blir bedt om å logge inn på nytt. Når de gjør det, får svindlerne tak i alt de trenger for å logge inn i nettbanken og stjele penger. Typiske beløp de stjeler er rundt 100.000 kroner, sier Birkeland.

Siden Teigland aldri overførte pengene og selv anmeldte saken, har han status som fornærmet i saken. Det kunne fort blitt annerledes dersom han hadde gjennomført transaksjonen.

– Da hadde det vært hvitvasking, sier Birkeland.

Glad han ble stoppet

Inntil nylig hadde selskapet Woge Immobilien en nettside som ga inntrykk av et vanlig eiendomsfirma, med flere prosjekter og salgsobjekter. Siden er nå stengt og selskapet svarer ikke på e-post, trass i gjentatte henvendelser. Ringer man telefonnummeret deres, er linjen konstant opptatt.

Et søk på hvem som er registrert som eier av nettsiden gir ingen treff, noe som kan skyldes at selskapet har registrert siden anonymt.

Men et Google-søk avslører at selskapet har flere svindelofre på samvittigheten. Så langt tilbake som i 2015 brukte de samme fremgangsmåten; de tilbød jobb med løfter om feite lønninger. Jobben består i å motta penger og sende dem videre.

Selv er Teigland sjeleglad for at banken stoppet ham.

– Tenk hadde jeg overført pengene. Herregud. Men jeg er jo selv et offer i denne saken. Jeg er ikke redd for dem, og tviler på at de dukker opp på døren min.

Artikkeltags