Meny lanserer brød med larver i

Dette grovbrødet inneholder ca. 100 malte melbillelarver.

Dette grovbrødet inneholder ca. 100 malte melbillelarver. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Som første dagligvarekjede tilbyr Meny larver i sitt varesortiment. Grovbrødet «Mjølmums» inneholder cirka 100 malte melbillelarver.

DEL

NETTAVISEN: Bakehuset har utviklet det så kalte Mjølmumsbrødet, som inneholder 2,1 prosent tørkede og malte melbillelarver (kalt mjølmums/melmums) – tilsvarende cirka 100 larver i hvert brød.

Larvene er dyrket fram på Larveriet på Voss, og grovbrødet vil, som en test, selges i 22 Meny-butikker i mars.

SJEKK HVILKE BUTIKKER NEDERST I SAKEN

– Insekter kan bli en del av framtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød. Brødet smaker godt, man smaker ikke larvene. Og de er faktisk små superhelter, sier Kasbo.

– Må utfordre oss selv

Hun forteller at nyheter generelt har høy interesse hos mange av Menys kunder. Samtidig er hun klar på at insekter er vel prematurt for norske ganer.

– Vi skal være ledende på innovasjon, utvalg og trender og må derfor utfordre oss selv. Slik vi gjorde da vi lanserte kyllingfilet i 1992, salmalaks i 2005 og Norges første vegetar ferskvaredisk i 2016. Larver på menyen virker utenkelig for de fleste nå, men kanskje ikke om fem-ti år, i lys av de enorme klimautfordringene vi står overfor, sier Kasbo.

Klimavennlig

De tørkede larvene, som dyrkes fram på åtte uker i små kasser, er ekstra proteinrike.

Sammenlignet med produksjon av annen proteinrik mat, er behovet for vann, areal og fôr betydelig lavere for larver – det samme er drivhusgassutslippene. Ved produksjon av 1 kg protein, er utslippene seks ganger lavere for melbillelarver enn storfe.

I tillegg er larvene en fornybar ressurs – nettopp fordi de spiser rester som hverken mennesker eller andre dyr spiser, og omgjør dette til næringsrik mat.

Nøttaktig smak

Bakehuset har i utviklingen av Mjølmumsbrødet lagt stor vekt på at det skal smake godt, være grovt og nøkkelhullsmerket, og ellers likne i smak og konsistens på annet brød.

– Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet. Vi ønsker å teste ut nye næringsrike ingredienser og samtidig utvikle oss i bærekraftig retning. Å bake malte larver inn i brødet er med på å ufarliggjøre noe som kan bli framtidens mat, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset.

Han legger til at melet fra melbillelarvene har en svak nøttaktig smak.

Følgende butikker vil ha Mjølmumsbrødet i brødhylla si:

MENY Fornebu
MENY Bryn
MENY Bærums Verk
MENY Jarhuset
MENY Røa
MENY Sandvika storsenter
MENY Nordbyveien
MENY Skjetten
MENY Ørebekk
MENY Ringnes Park
MENY Gystadmarka
MENY Nordstrand
MENY Hagaløkkveien
MENY Holmen
MENY Jessheim
MENY Vøyenenga
MENY Trekanten
MENY Stovner
MENY Mosseporten
MENY Grønland
MENY Høvik
MENY Skøyen

Artikkeltags