Gå til sidens hovedinnhold

Etter å ha lest dette slurver du neppe når du skal kvitte deg med julematen

Artikkelen er over 4 år gammel

Jula er ikke bare en høytid for feit mat, det er også en høytid for tette rør forårsaket av feit mat.

I julen går ribbe, pinnekjøtt og bacon til lutefisken på høykant ned i sultne mager. Fettet som er til overs heller vi ofte ut i kjøkkenvasken. Det er ingen god idé, og kan by på uønskede overraskelser i julehøytiden.

Tony Bjaaland hos Kemetyl advarer mot å helle fett i vasken.

– Ifølge fettvett.no tror faktisk 1 av 6 mellom 15–44 år at det er ok å helle fett i vasken eller toalettet bare man skylder ned med vann etterpå. Men det er det ikke, sier Bjaaland.

– Tette rør kan føre til ødelagte pakninger som igjen kan føre til oversvømmelse og vannskader, for eksempel i forbindelse med at oppvaskmaskinen settes på og du er litt uoppmerksom, forklarer han.

Ikke nok med det. Tette avløpsrør fylt med fett og matrester kan også lokke til seg ubudne gjester. Rotter, for eksempel, ser på våre matrester som det flotteste festmåltid.

– Tørk bort flytende fett fra stekepannen med tørkepapir før du vasker opp. Fett som ligger igjen etter steking av ribbe og damping av pinnekjøtt bør du la avkjøles til det stivner, og så skrape ut og kaste i matavfallet, råder nettsiden fettvett.no.

Selv om preventive tiltak anbefales, trenger du ikke fortvile hvis uhellet allerede er ute og vasken er tett. Det finnes flere effektive proppløsere og avløpsåpnere som tar seg av fullstendig stopp i avløpet. Både Kemetyl Avløpsåpner, Plumbo Proff Aktiv Gel, Plumbo Heavy Gel og Nitor Proppløser gel er produkter som kan gi deg en hjelpende hånd.

INTERESSEORGANISASJONEN NORSK VANN KOMMER MED FØLGENDE RÅD I FØRJULSTIDA:

* Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.

* Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og lignende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.

* Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong) og levere til nærmeste gjenbruksstasjon der du bor. Hør eventuelt med kommunen eller avfallsselskapet om hvilken løsning som gjelder i din kommune. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet.

Kommentarer til denne saken