Pushwagner er død 

DØDE:Terje Brofos døde natt til tirsdag, 77 år gammel. Brofos var født på Berg i Oslo den 2. mai 1940.

DØDE:Terje Brofos døde natt til tirsdag, 77 år gammel. Brofos var født på Berg i Oslo den 2. mai 1940. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Terje Brofos med kunstnernavnet Hariton Pushwagner døde natt til tirsdag, 77 år gammel. 

DEL

Brofos led av lungekreft, og døde på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat til NTB. Advokaten understreker at han ikke vil gi ytterligere kommentarer.

Brofos var født på Berg i Oslo den 2. mai 1940.

Den norske billedkunstneren ble ansatt som en av Norges viktigste samtidskunstnere og oppnådde også internasjonal anerkjennelse. Han hadde stor suksess på samtidskunst-biennalene i Berlin og Sydney våren 2008. Pushwagner mottok prisen for beste utstiller på Høstutstillingen 2008.

Pushwagner var utdannet ved Statens Kunst- og håndverksskole i 1958–1961 og Statens Kunstakademi i 1963–1966.

Hans kunst var preget av hippietidens samfunnskritikk, flower power-idealer, psykedelia og popkunst. Typisk var malerier på store formater og kraftige farger, utført i en egen tegneseriestil. Scener fra moderne, kapitalistisk arbeidsliv, blokktilværelse og bymiljøer med skyskrapere, alt med en kritisk brodd, var typisk for kunstneren.

Blant hans mest kjente verker var DADADATA: «En dag i familien Manns liv,» malerier opprinnelig fra 1970-årene, senere laget som kortfilm av Wendy Tollefsen Woodbury og Sven Palhson.

Han illustrert flere av Axel Jensens bøker. I 2007 ble utgivelsen av Pushwagners tegneserieroman «Soft City», opprinnelig laget i 1969–1975, en suksess. Den vant Sproingprisen for beste norske tegneserie, og solgte i over 10.000 eksemplarer.

Artikkeltags