Hver fjerde nordmann vurderer hvit måned. Østfold topper lista

Nye tall viser at det er unge mennesker som er ivrigst til å ta en pause fra alkoholen.

Nye tall viser at det er unge mennesker som er ivrigst til å ta en pause fra alkoholen. Foto:

– Etter en alkoholfylt desember, er det mange gode grunner til å ta en pause fra alkoholen i januar, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

DEL

Hver fjerde nordmann har vurdert å ta en hvit måned, altså la være å drikke alkohol i en måned. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Av-og-til i år. Eriksrud mener det er mange gode grunner til å ta en slik pause.

– Desember er stappfull av drikkeanledninger, og mange av oss drikker mer i jula enn vi gjør ellers i året. Da kan det være lurt å tvinge seg selv tilbake til hverdagen når januar kommer, sier hun i en pressemelding.

Flest i Østfold og Oslo, færrest i Aust-Agder og Nordland

Det er noen regionale forskjeller mellom de ulike fylkene. Det er flest i Østfold og Oslo som har tenkt på å ta en hvit måned, og færrest i innlandet, helt sør og langt nord i landet.

– Det kan handle om mye forskjellig. Kanskje vurderer færre hvit måned i Aust-Agder fordi færre har drukket for mye i desember. Uansett er det positivt at det blir mer oppmerksomhet om gevinstene av hvit måned her i Norge. I England har dette vært en trend i mange år, forklarer Eriksrud.

Godt nytt for helsa

Forskning viser at det er mange positive helseeffekter forbundet med å redusere alkoholinntaket.

– Å kutte alkohol i en måned kan gjøre at du sover bedre, får bedre immunforsvar og går ned i vekt. Men den største helsegevinsten oppnår du hvis du klarer å redusere forbruket over tid. Det vil gi en rekke positive helseeffekter, som mindre risiko for sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes, sier Eriksrud.

Hun forteller at mange av de som tar en hvit måned klarer å etablere seg på et lavere alkoholinntak også etter at måneden med avhold er over.

Generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud, forteller at en bedring i utvalget av alkoholfrie drikkervarer de siste årene, har gjort det enklere for folk å velge bort alkoholholdige drikker.

Generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud, forteller at en bedring i utvalget av alkoholfrie drikkervarer de siste årene, har gjort det enklere for folk å velge bort alkoholholdige drikker. Foto:

Unge ivrigst på alkokutt

Ipsos’ undersøkelse viser at interessen for hvit måned varierer med både alder og bosted. Interessen er desidert størst blant de yngste i befolkningen. Hele 38 prosent i aldersgruppa 18-29 sier de har vurdert å ta en slik pause. Tendensen er den samme også andre steder i Europa. I London sier nå en tredjedel av unge under 25 år at de ikke drikker alkohol.

– Her er det helt tydelig at det er de yngste som går foran. De er opptatt av helse, ønsker å spise og drikke sunt, og er ikke interessert i å kaste bort masse tid på å være bakfulle dagen derpå, sier Eriksrud.

Økt interesse for alkoholfritt

At interessen for alkoholfritt øker, er også tydelig i Vinmonopolets salgstall. I 2017 økte det totale salget av alkofritt med 12,2 prosent, mens det økte ytterligere med 12,7 prosent i 2018.

– Utvalget i alkoholfritt har blitt fantastisk mye bedre de siste årene. Det gjør det lettere, og mer spennende, for folk å kutte alkoholen uten at de må kompromisse med feststemningen eller smaken, sier Eriksrud.

Artikkeltags