Studie: Å være lat er et tegn på høy intelligens

ILLUSTRASJONSFOTO-COLOURBOX

ILLUSTRASJONSFOTO-COLOURBOX

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

De tenker mer og er mindre aktive.

DEL

(SIDE2): Har du irritert deg over de som store deler av tiden er late og slappe, men når det så gjelder nailer det ene og det andre?

En studie utført i USA tyder på at det er ensammenhengmellom det å ha høy IQ og det å være fornøyd med slappe dager. De kjeder seg mindre enn andre, noe som gir dem mer tid til å tenke og fundere.

Aktive personer er muligens aktive fordi de trenger noe ytre for å stimulere hjernevirksomheten, enten for å «rømme» fra egne tanker eller fordi de lett kjeder seg.

Forskere ved Florida Gulf Coast-universitetet gjorde studien på en gruppe studenter. De skulle blant annet svare på rangere seg enige eller uenige på flere påstander. Fra dette utvalget valgte forskerne 30 såkalte «tenkere» og 30 «ikke-tenkere».

I sju dager gikk så disse med et måleinstrument rundt håndleddet som registrerte hver bevegelse og aktivitetsnivå.

Resultatet viste at «tenkerne» var langt mindre fysisk aktive enn den andre gruppen.

Resultatet er publisert i Journal of Health Psychology, og regnes å være av «stor betydning og med robuste data.» Forskjellene var derimot ikke synlige i helgene, noe forskerne ikke har klart å gi en forklaring på. Det poengteres også at utvalget er relativt lite, og ikke nødvendigvis kan brukes til å generalisere.

Men - ulempen med å være en såkalt «tenker» og lat, er helsemessig. De bør øke aktivitetsnivået sitt, for å bedre de helsemessige kvalitetene i livet, sier McElroy. Det anbefales derfor de late å være bevisste på hvor aktive de er, og øke nivået fysisk bevegelse.

Artikkeltags