Andreas (64) skulle bare fikse telefonen - kom tilbake med varer for over 10.000 kroner: – Jeg var så flau at jeg orket ikke si det til kona

IKKE GREIT: Andreas Lyng og kona Kristine Enge klaget pc- og telefonibutikken  Telliberry på Liertoppen inn for senterledelsen. Ekteparet mener butikken driver uetisk salg.

IKKE GREIT: Andreas Lyng og kona Kristine Enge klaget pc- og telefonibutikken Telliberry på Liertoppen inn for senterledelsen. Ekteparet mener butikken driver uetisk salg. Foto:

Av

– De snakket så fort, og jeg forsto ikke hva jeg skrev under på, sier 64 år gamle Andreas Lyng. Han skulle bare få fikset telefonen, men endte med å skrive under på kjøp av varer for 10.200 kroner.

DEL

landet rundt:Drammens Tidene: Lyng mener pc- og telefonibutikken Telliberry på Liertoppen driver uetisk salg, og har derfor klaget dem inn for senterledelsen.

Også Lyngs kone Kristine Enge opplevde noe lignende for snart tre år siden, i samme forretning.

Hun gikk forbi butikken, men ble «hanket inn», som hun selv uttrykker det.

– De begynte å stille spørsmål om hva jeg hadde av pc-utstyr og sånn. Det var unge, pene gutter, og det de sa hørtes ut som et bra tilbud. Jeg forsto det slik at jeg skulle få en høyttaler gratis om jeg kjøpte en iPad. Jeg skrev under, og de ga meg iPaden og en kniv, slik at jeg skulle bryte emballasjen selv. Og jeg gjorde det. Da jeg kom hjem, skjønte jeg at jeg hadde blitt tatt på senga, og var skikkelig flau. Jeg ringte Telenor og klaget på fremgangsmåten, og etter hvert fikk jeg levert tilbake høyttaleren, men ikke iPaden. Jeg tenkte at ok, nå har jeg driti meg ut, jeg har latt meg manipulere. Så det måtte jeg bare svelge. Og jeg tror egentlig ikke at iPaden var noe dyrere enn vanlig markedspris, sier Enge.

– Snakket i vei

Nesten tre år etter var det altså hennes manns tur til å føle seg flau etter å ha kommet hjem fra samme forretning.

– Hvorfor gikk du inn i den forretningen som din kone hadde dårlig erfaring med?

– Jeg hadde ikke tenkt meg dit, men jeg var på Liertoppen i et annet ærend, og akkurat da fikk jeg en melding på telefonen min om at telefonen var infisert av noe. Jeg turde ikke røre det, og gikk inn på Telliberry for å få det fikset. Det ble til at jeg kjøpte et antivirusprogram til 500 kroner, og det var helt greit. Men så begynte de å spørre meg om hva jeg hadde av nettbrett og pc hjemme, og jeg sa at jeg hadde det jeg trengte.

Likevel snakket de i vei om et kjempetilbud på Samsung nettbrett, og de lempet på en powerbank, et trådløst tastatur og et cover til nettbrettet. Til slutt kom de med en høyttaler av typen Harman Kardon Onyx, som jeg fikk inntrykk av at jeg skulle få gratis. Jeg ble forelagt en avtale med masse tall, og jeg skrev under. Så kom de med nettbrettet og en liten kniv slik at jeg selv skulle bryte emballasjen. De ga beskjed om at hvis jeg brøt forseglingen, så ville jeg miste returretten. Jeg spurte om det var en politikk de førte, at man mister returretten hvis man bryter forseglingen. Det svarte de ja til. Så brøt jeg forseglingen, hevder Lyng.

– Følte at jeg ble snakket rundt

– Hvorfor gjorde du det, hvis du egentlig ikke ville kjøpe noe av det?

– Jeg følte at jeg ble snakket rundt. Jeg forsto ikke hva jeg skrev under på. Da jeg kom hjem og begynte å studere kontrakten, skjønte jeg at jeg hadde gått i fella. Jeg skulle bare få fikset telefonen min, men endte med å kjøpe varer til 10.200 kroner. Det skulle jeg betale tilbake over to år, med drøyt 400 kroner i måneden. Høyttaleren som jeg fikk inntrykk av at jeg skulle få gratis, var ført opp med 3999 kroner. Jeg ble så flau at jeg ikke orket å fortelle det til kona før dagen etter. Gamle gubben, lurt trill rundt liksom. Slik følte jeg det, forteller Andreas Lyng.

– Ubehagelig

Han sier videre at han ringte tilbake til butikken og sa at han følte seg «griselurt», og hevder at han da skal ha fått til svar at han hadde skrevet under på kontrakten, og brutt forseglingen på emballasjen.

Dagen etter tok han med et familiemedlem som støtte for å få hevet kjøpet. Da ble det ifølge Andreas Lyng svært ampert.

– Det var veldig ubehagelig. Jeg følte meg truet, sier 64-åringen.

Etter mye om og men ble det likevel slik at han fikk levert tilbake høyttaleren og nettbrettet, men ikke powerbanken, tastaturet og coveret til nettbrettet. Dette skulle koste 2196 kroner. De to sistnevnte tingene er jo heller ikke særlig nyttige når han ikke har selve nettbrettet.

Fikk tilbake mer penger

Etter at han klaget inn forretningen til senterledelsen har han fått tilbake ytterligere 1500 kroner, uten at han måtte returnere noe mer av det han hadde kjøpt.

Det synes Andreas Lyng er greit, samtidig som han sier at de 1500 kronene ikke var det viktigste.

– Det var måten det skjedde på jeg reagerte på. Jeg fastholder min kritikk, sier Lyng. Han oppfordrer samtidig folk til å lese kontrakter nøye, og tenke seg godt om før de skriver under på noe.

– Veldig flaut

– Hva tenker du om det som skjedde?

– Veldig flaut for meg. Det er jo nesten så man ikke får lyst til å gå dit noe lenger, sier Lyng, og får støtte av kona.

I sin klage ber han kjøpesenteret ta grep for å hindre slike salgsfremstøt. «Denne og min kones opplevelser hører ikke hjemme i et respektabelt kjøpesenter i Norge», skriver han.

Prisgitt butikkens bytteregler

Forbrukerrådet skriver på sine sider følgende om angre- og bytterett:

«Når du handler i vanlig butikk, er du prisgitt butikkens bytteregler. Du har kun angrerett når du handler utenfor fast utsalgssted, slik som internett og dørsalg. (...) De fleste butikker lar deg få bytte det du har kjøpt, så sant det er ubrukt og uskadet. Dette er ingen lovbestemt rett, men er så vanlig at du kan regne med å få bytte.»

Andreas Lyng sier han er klar over at man er prisgitt butikkens bytteregler. Han vurderer likevel å ta saken til Forbrukerrådet.

– Det er måten de går fram på vi reagerer på, sier han.

– Fulgte selskapets returpolicy

Jimmy Olsson er daglig leder for Telliberry-kjeden. Han skriver følgende i en e-post til Drammens Tidende etter å ha lest intervjuet med kunden:

«Telliberry beklager at kunden har opplevd det på den måten han beskriver. Vi deler riktignok ikke oppfatningen av hendelseforløpet som beskrives i artikkelen. Telliberry er en veileder og rådgiver for våre kunder og er særdeles opptatt av å ha fornøyde kunder. I dette tilfellet er selskapets returpolicy fulgt (14 dagers åpent kjøp hvis emballasjen ikke er brutt). Når kunden kom tilbake til butikken var emballasjen til utstyret kastet, og da har våre ansatte i butikken ikke kunnet akseptere retur av varene. Telliberrys salgssjef har vært i kontakt med nevnte kunde og tilbudt å tilbakebetale beløpet for de produkter kunden ikke har bruk for. Kunden har takket ja til dette, satt pris på løsningen og er etter vår forståelse fornøyd.»

– Må ikke være pågående

Mette Kiilerich er senterleder for Liertoppen. Hun skriver i en epost til Drammens Tidende at de har hatt en god dialog med kunden.

– Videre har vi kontaktet administrasjonen av butikken og fortalt dem at de ikke må være pågående overfor kunder, men ha en god og alminnelig kundeservice, uttaler Kiilerich.

Artikkeltags