– Slike branner skjer oftere enn man tror

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lar du vaskemaskinen, oppvaskmaskinen og tørketrommelen gå mens du sover eller er på jobb? Da tar du ifølge brannvesenet en risiko man helst bør unngå.

DEL

Rengjøring står nok høyt på lista i disse dager. Klesvask og oppvask hører med i julestria. Følelsen av å komme hjem til en vaskemaskin eller tørketrommel med rene klær, eller å våkne til en oppvaskemaskin som ble satt på kvelden før kan være deilig. Og ikke minst lettvint, med tanke på alle de andre tingene man absolutt skulle ha fått gjort før julaften. Noen gjør kanskje også dette daglig. Det tror i hvert fall Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR).

Les også: Så mye kostet det å rykke ut på denne brannen

– Våre erfaringer tilsier at dette dessverre er noe som mange gjør. Derfor er dette et viktig tema for oss å informere bredt om. Vi vet at ting stadig skjer når det er snakk om elektrisitet, sier informasjonsrådgiver i NRBR, Linda Stuvland.

Hun ber folk være ekstra på vakt i julestria.

– I juleperioden er det ofte mer oppvask og klesvask enn vanlig. Slike maskiner og tørketromler må ikke brukes når man sover eller er borte. Det kan fort skje brist i ledninger og det er Alfa omega å ha en fungerende røykvarsler i nærheten, sier Stuvland.

Har forekommet mange tilfeller

For kun få dager siden ble NRBR tilkalt til en kommune på Nedre Romerike, hvor det hadde oppstått brann i en oppvaskmaskin. Brannen som ikke fant sted i en bolig, ble slukket før brannvesenet ankom.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), viser at det i 2016 har vært 12 brannutrykninger ved slike tilfeller på Romerike. Seks av tilfellene var brann i vaskemaskin, tre av tilfellene var brann i oppvaskmaskin og tre av tilfellene var brann i tørketromler.

Seksjonsleder i NRBR, Tore Bjareng, har undersøkt flere av disse brannene.

Fagleder brann Tore Bjareng

Fagleder brann Tore Bjareng Foto:

– Spesielt husker jeg en vaskemaskinbrann i Skedsmo kommune i sommer. Brannen spredde seg raskt fra badet og til gangen der det var masse klær. Det var usikkert om røykvarsler fungerte og en person som sov på sofaen ble reddet ut av naboer. Det kunne fort endt riktig ille. Heldigvis blir slike branner oppdaget før de blir noe stort. Det har forekommet langt flere slike tilfeller, enn de som vi har evaluert, sier Bjareng.

Han frykter at slike branner vil ta seg opp kraftig, hvis Hafslunds nye strømmålere på Romerike viser billig timepriser på ugunstige tidspunkter for folk flest. Tall fra Finans Norge viser at det siden 30.9.2016 har vært 277 tilfeller av branner i elektriske husholdningsapparater i Akershus.

– Det er viktig at folk lar vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, tørketromler, batteriladere og annet hvile mens de sover eller huset står tomt lenge. Men vi ser at mange ikke gjør dette. Vi frykter at flere slike branner skal ta seg enda mer opp, hvis timeprisene på de nye strømmålerne blir vesentlig lavere på for eksempel natten, når folk sover, sier Bjareng.

Uklart Hafslund-svar

Kollektivet i Fetsund legges ut for salg i begynnelsen av august d.å. Vaskerom, kjeller.
Foto: Geir Egil Skog, Romerikes Blad

Kollektivet i Fetsund legges ut for salg i begynnelsen av august d.å. Vaskerom, kjeller. Foto: Geir Egil Skog, Romerikes Blad Foto:

Hafslund er godt i gang med installasjonen av de nye automatiske strømmålerne på Romerike. De er enige med brannvesenet, men kan ikke gi et klart svar på om det blir billigere å vaske klær om natten eller ikke.

– For det første, så vil jeg si at vi i Hafslund Nett er fullstendig enige med brannvesenet og DSB. Du skal ikke la vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin gå om natten eller når du ikke er til stede, sier Jemtland før han fortsetter:

– Strømprisen blir satt på et nordisk kraftmarked. Per i dag, så er det ingen som tilbyr privatkunder timebaserte priser på strøm, men dette vil komme. Da vil prisene variere i henhold til etterspørsel og tilbud.

– Men vil det bli billigere å la vaskemaskiner, oppvaskmaskiner eller tørketromler gå om natten enn på dagen eller kvelden?

– Med de nye målerne og dette nye systemet vil du få riktigere strømregning ved at de blir basert på faktisk timeforbruk og ikke beregnet på snittpriser gjennom måneden. Med ny automatisk måler får også en plattform som gjør det mulig å skaffe seg energistyringssystemer for boligen din. Det kan være lønnsomt å for eksempel lade elbilen de rimeligste timene eller slå av varmtvannstankene og varmekablene de dyreste time i døgnet. Energiprisene blir bestemt av tilbud og etterspørsel i det nordiske strømmarkedet, sier Jemtland. 

Artikkeltags