Gå til sidens hovedinnhold

Ny app kan i ytterste fall avgjøre om pasienten overlever eller ikke

Artikkelen er over 1 år gammel

Skulle en ulykke eller akutt sykdom oppstå kan appen Hjelp 113, fortelle redningsmannskapene nøyaktig hvor du befinner deg.

Du kan ringe alle nødnummer fra én app, og appen sender nødsentralen din nøyaktige posisjon. Slik sparer redningsmannskapene verdifull tid. Pilot Geir Arne Mathiesen i Norsk Luftambulanse har flere ganger opplevd å bruke unødvendig lang tid på å finne pasienten.

– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området, men må bruke verdifull tid på å lete etter vedkommende, sier Mathiesen.

Vet ikke hvor de er

Noen små minutter betyr alt når tilstanden er kritisk. For pasienten og de rundt er det også en trygghet å vite at nødetatene finner fram med en gang, uttaler Mathiesen.

– Ofte vet ikke folk hvor de er, og i en stresset situasjon kan det være vanskelig å forklare selv kjente plasser. Da er det enkelt å trykke på en knapp og vite at 113-sentralen automatisk får nøyaktig informasjon om hvor du er.

Appen er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og har allerede blitt lastet ned over 1,4 millioner ganger. Du kan ringe både 113 helse, 110 brann og 112 politiet direkte fra appen.

Kan redde 20 liv i året

Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende påpeker sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.

– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død hvor vi ikke vet hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever, sier Christensen.

Appen Hjelp 113 er en del av dugnaden “Sammen redder vi liv” sammen med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin.

– Vi kan faktisk redde rundt 20 liv hvert år hvis alle ringer 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

Kommentarer til denne saken