Mesternes mester er blant NRKs aller mest populære programmer og har blitt fulgt av 1,5 millioner seere i snitt per episode de siste to sesongene. Søndag 1. januar starter sesong nummer 14. Nå med en indre østfolding med.

Ola Vigen Hattestad er tidenes mestvinnende mannlige langrennssprinter 13 verdenscupseirer, OL-gull (2014), to VM-gull (2009), VM-sølv (2011) og VM-bronse (2015). Han har også tre NM-gull og ett NM-sølv. I 2018 la Ørje-mannen skiene på hylla etter en lang periode med mye sykdom.

Bedre timing

Rett etter karrierestopp ble han spurt om å bli med på Mesternes mester, men da takket han nei. Denne vinteren ble han på ny spurt.

– Jeg fikk spørsmål rett etter OL. Nå var timingen bedre. Jeg hadde bestemt meg for å slutte som norsk damelandslagstrener og så at jeg hadde tid ledig, forklarer Vigen Hattestad, som etter sesongen takket ja til å bli slovensk landslagstrener.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I slutten av mai flyttet han inn i deltakerhuset på Vesterøy utenfor Sandefjord sammen med ni andre tidligere toppidrettsutøvere. I 2,5 uker pågikk innspillingen.

– Hvor godt forberedt var du?

– Jeg har jo hatt fire år med forfall, og vel så det. Både kondisjonen og styrken har blitt mye dårligere. I tillegg fikk jeg korona på senvinteren. Den satt lenge i og gjorde at jeg ikke fikk trent hardt før ut på våren en gang. Så oppladningen var ikke den beste. Jeg har jo heller ikke sett så mye på Mesternes mester tidligere, siden programmet går på et tidspunkt hvor jeg har vært mye opptatt. Så jeg var egentlig ikke helt forberedt på hva som ville komme av øvelser, annet enn 90-graderen. Den prøvde jeg å legge inn i noen av løpeturene jeg hadde i forkant, forklarer han.

– Intensive uker

– Hvordan var innspillingen?

– Det var veldig intensive uker. Man har kamera opp i ansiktet hele tiden. Det var greit under konkurransene. Det er jeg vant til. Men ikke fra morgen til kveld. Det var uvant. Spesielt i starten. Men det er jo dette som er realityprogram. Vi visste jo at det ville bli sånn på forhånd.

– Hvilke forventninger hadde du i forkant?

– Jeg gikk egentlig inn i Mesternes mester med lave ambisjoner. Først og fremst tenkte jeg at det ville bli morsomt å bli kjent med andre tidligere utøvere. Jeg ønsket jo å gjøre det bra også, men jeg ble veldig overrasket over hvor seriøst det ble under konkurransene. Da vi ble introdusert for oppgavene, gikk alle inn i bobla akkurat som man gjorde som aktiv. Det var like mye hat og nervøsitet før hver øvelse som da jeg konkurrerte. Samtidig var produksjonen veldig flink til å trigge konkurranseinstinktet. Så det våknet virkelig i meg igjen. Det var overraskende.

– Samtidig må jeg også påpeke at det var en utrolig fin atmosfære mellom deltakerne. Vi delte det vi hadde av strategier og tanker om hver øvelse. Vi var en god gjeng som hjalp hverandre. Ja, bortsett fra Olaf (Tufte) da. Hehe. Han delte han og, men hadde alltid noen ess i ermet når øvelsene var i gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Var det noen du fikk ekstra god kontakt med?

– Vi var en veldig bra gjeng og jeg hadde fine samtaler og diskusjoner med alle. Spesielt etter at kameraet var skrudd av. Som utøver var jeg alltid veldig nysgjerrig på hvordan andre utøvere trente. Nå fikk jeg et innblikk i hvordan andre trente som aktive. Spesielt interessant var det å prate med Olaf. Jeg har jo lest mye i media om hvordan han har trent. Han har jo gjort veldig mye riktig. Så nå fikk jeg et innblikk i det. Det var interessant.

Har fortsatt kontakt

– Er du spent på hvordan du selv blir fremstilt?

– Hehe. Ja, jeg er jo det. Det er ikke sikkert jeg kommer til å se alle episodene ...

– Har dere deltakerne hatt noe kontakt etter innspilling?

– Ja, vi har en gruppe på WhatsApp og Snapchat. Så vi melder litt til hverandre. Dessuten har det vært to sammenkomster etter innspilling. Dessverre har ikke jeg fått vært med på noen av dem. Det har vært litt tungvint å komme seg hjem fra Slovenia.

– Kommer du til å sitte benket foran skjermen på søndag når første episode går?

– Da er jeg på Tour de Ski med Slovenia. Trolig sitter jeg i en bil på vei fra Val Müstair til Oberstdorf. Mulig jeg får sett det. Det vet jeg fortsatt ikke.

Sesong 14 av Mesternes mester har premiere søndag 1. januar og fortsetter på fredager fram til finalen 3. mars.