Døra er nyåpnet, veggene nymalte og innenfor skal det være høyt nok under taket for alle. Drømmefangere og sølv-engler henger i tynne tråder i utstillingsvinduene. Jernbanegata i Askim har fått en ny butikk, Spiritten, som er – skal man tro eier Hilde Herland – et svært umystisk sted.

– Jeg vil at det skal være åpent og varmt og ha god energi. Det finnes ingen mystikk i det. Dette er et sted for spirituell vekst og selvutvikling, sier hun.

Jeg har gjort meg opp en mening på forhånd. Jeg tror jeg tror. Kanskje. Det spørs. Jeg spør om skeptikerne. Åndelig kraft og følelser mot rasjonalitet og fakta. Det er sterke motsetninger.

Hun smiler.

– Man SKAL stille spørsmål. Skepsis gjør det interessant. Å dømme, er noe annet.

Det er litt under to måneder siden Hilde Herland fra Askim åpnet butikken. Allerede har hun latt seg overraske, av mennesker hun kanskje ikke hadde trodd ville ta turen innom.

– Folk er mye mer åpne nå. For 20 år siden ville det vært vanskeligere å drive en slik butikk, sier hun.

En butikk med meditasjonstimer hver tirsdag og onsdag, healingsirkel, tarotkort, englekort, luftrensende saltstein fra Himalaya, bøker om selvutvikling – sjelens mysterier og engler.

– Engler er i tiden, sier Hilde Herland, og fisker fram ei bok av den kjente engleeksperten Diana Cooper.

– Men de har alltid eksistert.

En eim av mild lavendel fyller lokalet, det er lyst, varmt og rolig. Et nesten søvndyssende oransje lys kommer fra en lampe i et av behandlingsrommene.

– Jeg jobber mye med healing, harmonisering og balansering av energier – avhengig av hvem som kommer. Det er viktig å understreke at jeg ikke er her for å fortelle noen at slik og slik er verden og sfæren på den andre siden. Målet er å hjelpe til med det jeg opplever som de store tingene, spirituell vekst og om kjærlighet både til seg selv og livet. Tillit og tilgivelse er de store og mest utfordrende områdene å jobbe med. Tillit til at det går deg godt, at du er bra nok og at verden er god mot deg. Og å tilgi seg selv og andre for mange ting man møter i livet, forteller Hilde Herland.

Det er også behandlingstilbud som øreakupunktur, fotsoneterapi og arunaterapi. Flere spesialister vil knytte seg opp mot Spiritten. Det skal bli et enda bredere alternativt tilbud.

Selv om hun har vært søkende så lenge hun kan huske, kom vendepunktet som 13-åring, da hennes søskenbarn omkom i en tragisk ulykke.

– Jeg ble overbevist om den gangen at det finnes et liv etter døden. Det er så meningsløst, hvis ikke.

Hun utdannet seg til steinerskolelærer, tok praktisk pedagogikk ved universitetet UMB på Ås, mens hun forsatte sin selvutviklingsvei innen det alternative. Det har blitt mange ulike retninger med årene. Munai-ki, sjamanisme, regresjon og reiki er blant noen. Det siste året har det gått mye i det som kalles spirituell intelligens, SIQ.

– Jeg har også meditert daglig i mange år, lest antroposofi og tatt spirituell utdannelse i Danmark. Denne tok for seg coaching, meditasjon, kanalisering hvor man øver sin intuitive sensitivitet på blant annet å motta beskjeder, og clairvoyance – som er klarsynthet. Det siste handler mye om å høre, føle og se.

– Kan man trene seg opp til å bli klarsynt?

– Ja. Alle kan øve sin egen intuitivitet og utvikle mer sensitivitet. Det krever regelmessig øvelse. Meditasjon er en god måte å øve sensitiviteten på og samtidig komme mer i kontakt med seg selv og sine evner som menneske.

– Dette er ingen spåbule!

Hilde Herland ler og henter fram en liten eske med englekort. Hun spår meg gjerne, men understreker hvor liten del kortene utgjør av Spiritten. Jeg stokker. Hun legger.

På det første kortet står det «dine bønner er blitt hørt». Jeg har falt av lasset. Hun trekker på smilebåndet, gjør seg ferdig, men finner fort fram en ny bunke.

– Englekortene er veldig spirituelle. Orakelkortene er mer konkrete, sier hun. Og legger. Det er min tur til å smile. De passer. Som de passer! Eller VIL jeg at de skal passe?

– Disse kan virke som en indre veiledning, en hjelp til å finne sin egen vei. Men alle mennesker har sin egen frie vilje, sier Hilde Herland.