Gå til sidens hovedinnhold

Satser på Gamleskolen

Artikkelen er over 8 år gammel

Historien om den gamle skolen på Havnås begynte for mer enn hundre år siden. Eventyret begynte i 2002.

At Gamleskolen skulle bli til en heltidsjobb hadde ikke Inger Lunde Moberg sett for seg. Og ingen hadde vel trodd at det skulle gå an å drive butikk med designerklær og det hippeste interiøret, i grenda Havnås.

Ingen nettbutikk

– Jeg har alltid hatt fast jobb. Å ta det skrittet å slutte i jobben var litt rart, sier Inger. Men tiden var inne. Og fra sin nye fulltids arbeidsplass, kan hun se over til den gamle. Barnehagen.

Butikken har hun holdt åpen noen timer på lørdager og søndager. Nå blir det også torsdag og fredag. I tillegg skal hun oppgradere kjøkkenet og menyen som hittil har bestått av den mer søte varianten.

– Vi skal servere lunsjretter, supper og focacciabrød, salater. Det er ingen selvfølge, men havnåsingene er flinke til å støtte opp om tilbudet og går på kafé her. Om vinteren kommer folk på ski og tar seg en varm kakao. Det er så stas, smiler den driftige damen.

En nettbutikk kommer ikke på tale. I hvert fall ikke ennå.

– Nei, det er viktig at folk kommer hit. Får opplevelsen av Gamleskolen og miljøet. Det er ikke et utstillingsvindu, understreker Inger.

En kunst å skille seg ut

Det meste av jobben foregår utenfor åpningstidene. I et marked hvor det vrimler av konkurrenter, er det en kunst å skille seg ut.

– Du må følge med hele tiden. Delta på messer overalt. Mye handler om å gjøre de rette prioriteringene. Noen vil veldig gjerne ha tak i det de kjøpte her i fjor, men da forklarer jeg at jeg må videre, sier Inger. Tålmodighet, service og troen på at det går, mener hun er vesentlig. Det samme er sans, men den nevner hun ikke selv.

– Jeg må bare være positiv og si; dette skal jeg klare. Så går det, sier hun og sprekker opp i et stort smil.

Mange finner veien fra Oslo eller fra helt andre kanter av landet.

– Mye bedre enn noe i byen

– Venninnegjenger kommer hit, handler, koser seg og tar det som en tur. Det er superhyggelig, sier hun. Plutselig banker det på døren. Butikken er ikke åpen, men Inger ønsker velkommen som vanlig, med sprudlende latter og prat som om hun har kjent kunden i mange år. Det har hun ikke. Damen i døra er nyinnflyttet og nysgjerrig på Gamleskolen. Hun blir umiddelbart begeistret og overrasket. En vanlig reaksjon. Den nye kunden heter Anne Hartikka og kommer fra Oslo.

– Det er jo mye bedre enn noe de har i byen. Der er folk så fantasiløse. Dette er jo fantastisk, stråler Hartikka. Hun er solgt. Det samme er fire stoler, flere interiørartikler og kanskje et stort skap.

– Naturlig patina. Ingen har stått her med en sandpapir for å få den rette looken, understreker den ferske trøgstingen og føler seg fram på møbelet.

– Dette er vel rene markastua om vinteren, sier hun spørrende. Og eventyret har så vidt begynt.

Kommentarer til denne saken