For få kyllinger i Norge

Sterk salgsvekst for kylling gjør at det fram mot jul kan bli mangel på over 1.000 tonn kyllingkjøtt,

Sterk salgsvekst for kylling gjør at det fram mot jul kan bli mangel på over 1.000 tonn kyllingkjøtt, Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I fjor var det smørmangel. I år kan det bli kyllingmangel.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Nå ber Nortura om heving av produksjonstaket og tollkutt på import av kylling for å dekke etterspørselen.

Sterk salgsvekst for kylling gjør at det fram mot jul kan bli mangel på over 1.000 tonn kyllingkjøtt, ifølge prognoser fra markedsregulatoren Nortura.

– Salget vokser kraftig, og produksjonskapasiteten har ikke økt nok. Vi har ansvar for at kundene skal få den kyllingen de bestiller. Når vi ikke klarer å dekke markedet med norsk kylling, må vi be om tollreduksjon for å dekke etterspørselen med import, sier kommunikasjonsdirektør Tor Olav Brandtzæg i Nortura til Nationen.

Kyllingsalget er ventet å øke 6 prosent i år og ytterligere 4 prosent neste år. For å dekke etterslep og salgsvekst må dermed produksjonsveksten neste år bli på 7 prosent, eller rundt 5.000 tonn.

Konsesjonsgrensen på maksimum 120.000 kyllinger per bonde per år setter en stopper for å utnytte kapasiteten, mener Brandtzæg. Han ber derfor om økte konsesjonsgrenser, et spørsmål som myndighetene må avgjøre.

Norges Bondelag åpner også for økt konsesjonsgrense. Bondelaget er også åpent for tollkutt for å dekke markedet fram til jul. Det er også Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), selv om begge helst hadde sett at markedet ble mettet med norskprodusert kylling.

Men Norsk Fjørfelag ønsker ikke økt konsesjonsgrense.

– Det frykter vi kan gi overproduksjon og dårlig økonomi. Vi har derimot lenge ønsket oss mer fleksible grenser, sier styreleder Jan Arne Broen. (ANB-NTB)

Artikkeltags