Gå til sidens hovedinnhold

På denne byggeplassen er de bare glade for at verneombudet kommer for å se

Artikkelen er over 4 år gammel

Noen små bemerkninger om stillasene – og entreprenøren får stempelet godkjent av det regionale verneombudet.

Dagsavisen har i flere artikler den siste tiden omtalt byggebransjen i Oslo – hvor det regionale verneombudet ikke våger å gå inn i den indre bykjernen alene. Årsaken er mange useriøse entreprenører som verken følger sikkerhetsregler eller lønnsbestemmelser. Trusler er et problem.

Hvordan er det egentlig her i Indre Østfold? Smaalenenes Avis tok saken opp med Jørgen Bjåland fra Moss. Han er ansatt i Fellesforbundet som regionalt verneombud i Østfold og Akershus – og er en av 14 i samme stilling i hele Norge. Han samarbeider med Arbeidstilsynet og stillingen hans er oppnevnt av et fond som styres av ulike arbeidsorganisasjoner innen bygg og anleggsbransjen.

– Bedre enn Oslo

– Situasjonen er nok verst i Oslo. Men jeg har også opplevd trusler. En entreprenør mente han og jeg skulle ta praten i bakgården, forteller Bjåland. Slike tilfeller er likevel sjeldne. De rapporteres alltid til Arbeidstilsynet – som ofte får med politiet når de reiser ut. Ellers melder han ikke alle avvik. Men når helt ekstreme arbeidsforhold eller lønninger langt under minstesats avdekkes, varsler han Arbeidstilsynet. Minstesatsen for lønn på byggeplasser er for fagarbeidere 193,60 kroner per time. For ufaglærte med et års bransjeerfaring er minstesatsen 181,50 kroner. Han sier Indre Østfold verken er bedre eller verre enn resten av regionen han dekker. En til to dager hver måned kjører han rundt på uanmeldte besøk i Indre Østfold. Da kontrollerer han arbeidsmiljøet samt sjekker at det er gode og sikre arbeidsforhold på byggeplassene. Ofte må han beordre stans i arbeidet fordi sikkerheten ikke er ivaretatt.

LES OGSÅ: Lastebil med stein veltet under tipping

Stanser mange hvert år

På landsbasis sjekker de 14 regionale verneombudene over 4.200 byggeplasser årlig. Mellom 1.600 og 1.700 virksomheter blir stanset. Det kan for eksempel være arbeidstakere som jobber usikret oppe på et tak uten påkrevet sikring. Bjåland er innom mellom 300 og 400 byggeplasser i Østfold og Akershus i året. Mellom 140 og 150 får ordre om stans. Han tror han har avverget noen dødsulykker.

– Er firmaer med utenlandsk arbeidskraft overrepresentert?

– Ja. Men det er faktisk mange norske firmaer som slurver med sikkerheten også – ofte for å spare penger. De satser på at det går bra, sier han.

Får tips

 Ofte får han tips av folk som har sett arbeidere som jobber uten sikring. Da reiser han ut. Bjåland vil likevel understreke at store deler av den seriøse byggebransjen er langt bedre enn snittet. De setter også pris på jobben verneombudet gjør. For når firmaer mister en jobb til et som ikke tar sikkerheten på alvor, presses prisene ned.

LES OGSÅ: Naboen fortviler, kommunen truer med tvang, eieren føler seg forfulgt 

På en liten kjøretur i Indre Østfold stopper han foran flere hus som er under oppussing. Stillasene holder langt fra mål. Men er det private som pusser opp eget hus, har han lite han skal ha sagt.

Førsteinntrykk stemmer

Når han kommer ut på byggeplasser, danner han seg raskt et overblikk. Et ryddig sted med stillaser etter forskriftene vitner ofte om at entreprenøren har alt det andre i orden også.

På Løken i Askim oppfører entreprenør Asbjørn Brandsrud åtte nye demensboliger. Alt ser helt greit ut for Bjåland. Byggeplassen er forsvarlig gjerdet inn og stillasene ser solide ut. Brandsrud mener tilsyn er positivt – og lærer av det verneombudet måtte ha av råd og anmerkninger.

Manglet sparkebord

Det samme sier byggeleder Per Eivind Fremmegård i firmaet Geir Moen as som bygger 30 boliger på Løvestad vest i Spydeberg. Han får noen råd knyttet til stillaser av Bjåland, men verken rapport eller stans av arbeidet skjer. Sparkebord på stillasene på det ene bygget mangler. Det kan nemlig hindre at tømreren sparker til verktøy som kan falle ned på arbeidere under. Fremmegård nikker. Han blir også anbefalt å kjøpe stillasmoduler på både en og to meter – som gjør at disse passer bedre på byggene. På Lund vest skal leilighetene og tomannsboligene stå ferdige i 2018. 26 av 30 er allerede solgt.

LES OGSÅ: Mann sendt til sykehus etter at lastebil veltet på byggeplass

– Det er greit å få inspeksjon. Det hjelper oss – samtidig som de useriøse firmaene som dropper sikkerhetsregler og dermed kan dumpe prisene, blir avslørt, mener Fremmegård. Han er glad for å fortelle at ingen av de 14 ansatte i firmaet har vært utsatt for fallulykker i jobben.

Sjekker verneutstyr

Stillaser og personlig verneutstyr sjekkes av Bjåland. Det er ingen bønn. Er jobben mer enn to meter over bakken, skal det være stillaser.

Jørgen Bjåland er selv utdannet tømrer og har tårnkranførerbevis. I mange år jobbet han i Selvaag Bygg i Oslo. Han kjenner bransjen godt fra den siden også.

 

Kan hindre dødsulykker

– Hvis du hører om en dødsulykke hvor du har hatt tilsyn, tenker du at dette kunne du avverget?

– For noen år siden døde en person i en arbeidsulykke på en byggeplass hvor jeg hadde stanset 70 prosent av driften. Men ikke innendørs. Der skjedde ulykken, og jeg har mange ganger tenkt på at den kunne jeg avverget, forteller han.

Les også

Arbeider trolig påført bruddskader etter fall på byggeplass

 

– Hvordan blir du tatt imot når du kommer uanmeldt til byggeplasser?

– I 98 prosent av tilfellene blir jeg godt mottatt – selv om besøket innebærer forsinkelser, både i form av samtaler med de ansatte – og i tilfeller hvor arbeidet stanses. De fleste skjønner at de har gjort noe galt og vil gjerne rette opp feilene, legger han til.

 

Kommentarer til denne saken