SKIPTVET: I 2009 ble Skiptvet-rittet arrangert for aller første gang. Løpet, som på det meste har hatt over 600 deltakere, skulle i 2018 ha feiret 10-årsjubileum. Men arrangøren, Skiptvet IL ski og sykkel, valgte å avlyse. Årsaken var de nye kravene til Statens vegvesen om at vaktmannskap i sykkelritt må igjennom ni timers kurs i trafikkdirigering. Det falt ikke i god jord hos arrangørklubben, som så det umulig å få så mange frivillige på kurs.

For tiende gang

Men i år er rittet igjen tilbake. Mandag arrangeres rittet for tiende gang.

– Det var visst mange, både ryttere og andre, som savnet rittet. Så da trommet vi sammen et møte for å se om det var nok interesse for å ta kurs i trafikkdirigering. Det var det, forteller leder av Skiptvet IL ski og sykkel, Jens Helge Borgen.

Nå er 18 stasjonære vakter klare for ritt. Fire av dem er lånt fra Smaalenene Sykkelklubb. Resten er fra Skiptvet IL.

Jens Helge Borgen er takknemlig for alle som gjør det mulig å arrangere rittet, fra frivillige til grunneiere. Det er imidlertid én han mener har mer betydning enn andre. Tor Dyre Vaa, som forrige fredag fylte 75 år, er mannen han tenker på.

– Uten «Dutte» hadde det ikke blitt ritt. Han er vår ildsjel nummer én. Han er vår løypesjef med stor «L» og har lagt ned utrolig mange timer for at det skal bli noe av, mener Jens Helge Borgen.

LES OGSÅ: – Dette blir NM-historiens mest spektakulære gateritt

Løypesjefen skadet seg

Tor Dyre Vaa har vært løypesjef i nesten alle årene Skiptvet-rittet har blitt arrangert, men ett år prøvde han seg også med startnummer.

– Det endte med en punktering nede i bakkene i Vidnes. Da ga jeg opp, humrer han.

(Saken fortsetter under bildet)

 

I år hadde det uansett vært uaktuelt å stille med sykkel for 75-åringen. I august i fjor stupte han nemlig over styret på en treningstur i Mørk-skogen. Det endte med brudd i nakken.

– Jeg har fått operert inn en jernbøyle fra hodeskallen og ned i nakken. Den skal sitte der i ett år, så skal det vurderes om den skal fjernes. Det gjør at jeg har veldig dårlig bevegelighet i nakken. Jeg har også fått en del hodesmerter. Jeg malte et tak i påsken. Det var kanskje ikke så genialt med tanke på nakkeskaden jeg har pådratt meg, smiler Tor Dyre Vaa, som likevel sykler litt nå og da for å holde seg i form. Men noe ritt blir det ikke denne gangen. Som løypesjef har han nok å henge fingrene i på mandag.

LES OGSÅ: Fastlegen mener Tove (58) aldri skulle overlevd slaget: – Nå vil hun sykle 200 mil

Noen endringer

For helt identisk som tidligere blir ikke løypa i Skiptvet-rittet i år. Det har tømmerhogst gjort sitt for.

– Terrengpartiet vårt på tre-fire kilometer ved Lund har blitt ødelagt av skogdrift. Vi var lovet at løypa skulle bli rettet opp. Noe er blitt gjort, men det er fortsatt ikke fremkommelig. Ikke med traktor en gang, sukker Tor Dyre Vaa.

I stedet blir løypa lagt rundt om Fossen, altså Mørk, på vei. Det betyr et par kilometer ekstra på den 56 kilometer lange løypa. I år blir det for øvrig heller ingen eliteklasse. Kun en feles klasse, samt juniorklasse og et barneritt. Blant alle deltakerne blir det også trukket ut en sykkel til verdi av 14.000 kroner fra Sport 1.

– Vi har rundt 150 påmeldte til nå. Vi vet at mange sitter på gjerdet og venter for å se an været. Det er bare å melde seg på. Været er meldt fint, ler Jens Helge Borgen, og håper på rundt 300 deltakere.

– Får vi et sted mellom 250 og 300 så skal vi være veldig fornøyde, sier klubblederen.

LES OGSÅ: Tone (51) har toppjobb i Oslo – mener idrettskarrien skal ha mye av æren