Gamleordføreren er fortsatt en engasjert mann, ikke minst som en av de godt voksne dugnadsjobberne bak Lørdag i slusene i Ørje. Det populære gratis-arrangementet opplevde i sommer et av sine bedre år siden starten i 2011, med totalt 1.600 besøkende på ni lørdager i sluseamfiet.

Sammen med Arne Dehli og Steinar Fundingsrud, og med kommunens kultursjef Else Marit Svendsen som god støttespiller, har Nils Skogstad lagt ned utallige timer for å skape gode opplevelser i sommer-Ørje.

I 17 år har Skogstad også vært styreleder for Over Kölen AS, selskapet bak Kjølen Sportcenter på grensen.

Men 89-åringen føler for å trappe ned nå. Yngre krefter må på banen, understreker han over en kopp kaffe ved kjøkkenbordet hjemme på Skogstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ga fra seg stafettpinnen

I juni ga han seg som styreleder i Over Kölen, og er glad for at Hans Einar Sætra har tatt over den stafettpinnen.

En stor jobb er lagt ned med anlegget siden starten i 2005, i nært samarbeid med blant andre Nils Tore Berglund fra Töcksfors. Berglund har vært nestleder i alle disse årene, og fortsetter i det vervet.

– Vi har ikke hatt noen ansatte. Det er reinspikka dugnad. Nå får andre koster drive på, slår Nils Skogstad fast.

Han er glad for at de har bygd et flott anlegg som brukes flittig av ungdommer. Han er stolt over å ha fått til rulleskianlegget.

– Det satte jeg som mål på meg sjøl, sier han.

Selv er Skogstad beviset på at man kan holde seg i form og aktivitet ved skiløping også i svært moden alder.

– Jeg har gått mye på rulleski. Det er ikke helt ufarlig. Jeg har tryna skikkelig, innrømmer han med et smil.

I det lange løp har det blitt turrenn så det holder. På snø har han gått Birkebeinerrennet over et dusin ganger, og vært med tre ganger både i Vasaloppet og Marcialonga.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ber unge stille opp

Nå er det likevel sommer-Ørje og et populært arrangement i slusene Skogstad er mest opptatt av. Han og de andre i arrangementskomiteen har tellet litt på knappene om hva man skal gjøre med Lørdag i slusene. Etter et par års koronapause var de tilbake i sommer med en rekke konserter som i snitt samlet 175 tilskuere hver gang. Med andre ord har det vært godt med folk på tribunen i sluseamfiet. Og artister vender tilbake år etter år.

– Nå har vi sagt at vi kan være med ett år til som arrangører hvis vi får hjelp av yngre folk til den praktiske gjennomføringen, sier Skogstad.

– Hva trenger dere hjelp til?

– Det er jo praktiske ting som skal ordnes, en del fysisk jobbing og mye å holde styr på. De fleste artistene har med høyttaleranlegg selv, men det er nok å gjøre hver lørdag med å få på plass ting, henge opp og ta ned flagg, og rydde etter forestillingene. Vi vil gjerne ha hjelp av noen ungdommer til de rent praktiske oppgavene, og håper noen vil stille opp. Vi henter jo inn artister og skaffer sponsorer, det er mye jobb. Og alt skjer på dugnad. Det har blitt mye på oss fire.

Etter ti år med forestillinger hver lørdag gjennom mye av sommeren, kjenner Skogstad på at det kunne være godt og fornuftig å trappe ned. Men:

– Vi stikker ikke av. Får vi hjelp stiller vi opp neste år også, sier Nils Skogstad.

LES OGSÅ: Arne fikk en forespørsel han ble veldig glad for – nå blir det fullt trøkk i slusene