Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det på tide å sjekke skattekortet

Artikkelen er over 1 år gammel

Du kan nå sjekke og eventuelt endre skattekortet for 2020. I skattetrekksmeldingen finner du hvilke opplysninger Skatteetaten har brukt for å beregne hvor mye skatt som skal trekkes av inntekten din neste år.

– Du kan enkelt logge deg inn på skatteetaten.no og se skattetrekksmeldingen din. Der finner du grunnlaget for beregningen av skattetrekk. Er det behov for det, er det enkelt å gjøre endringer, opplyser divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten i en pressemelding.

I løsningen er opplysningene inndelt i temaer som bank og lån, arbeid, trygd og pensjon. Dersom du endrer opplysninger, ser du umiddelbart hvordan dette påvirker skattekortet ditt. Du kan når som helst endre skattekortet ditt.

I desember sender vi deg en skattetrekksmelding. Den viser hvilke opplysninger brukes til å lage skattekortet, om inntekter, utgifter, formue og gjeld vi tror du vil ha det kommende året.

Når bør du endre skattekortet ditt?

De fleste hendelser som påvirker din økonomi, vil også påvirke skattekortet ditt. Er du blitt pensjonist, eneforsørger, eller kanskje har du og samboeren din har tatt opp felles lån for å kjøpe ny bolig? Dette er hendelser som vil få betydning for skatten din, og det er derfor lurt å gjøre en ny beregning av skattetrekket.

– Logg deg inn på skatteetaten.no og korriger tallene. På bakgrunn av dine endringer produserer vi et nytt skattekort til deg, og arbeidsgiveren din henter dette elektronisk fra Skatteetaten. Enkelt for deg, sier Marta Johanne Gjengedal.

Forventet lønnsinntekt neste år

Tidligere har Skatteetaten tatt utgangspunkt i siste skatteoppgjør til å estimere forventet lønn og pensjon i skattekortet for et nytt inntektsår. I fjor for første gang beregnet Skatteetaten forventet lønn og pensjon ut fra nyere opplysninger fra a-meldingen som arbeidsgiveren og/eller pensjonsutbetaler rapporterer hver måned. Dette er for å få mer riktig skattetrekk og redusere risiko for restskatt.

Du kan se hva arbeidsgiver eller pensjonsutbetaler har rapportert om deg i a-meldingen i innsynstjenesten Mine inntekter og arbeidsforhold.

Frikort

Dersom inntekten din ikke overstiger 55 000 kroner i 2020, skal det ikke trekkes skatt og du kan bestille frikort. Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille nytt nå. For å unngå restskatt anbefaler vi deg å bestille skattekort dersom det er sannsynlig at du kommer til å tjene mer enn 55 000 kroner i 2020.

Fakta om skattekort

· ca 4 150 000 skattepliktige får skattetrekksmelding i 2020

· I løpet av året kommer det ca. 1 130 000 endringer

· 87% av endringene gjøres via Skatteetaten.no

· ca 800 000 frikort som ikke sendes ut, men hentes av arbeidsgiver ved behov

Bestill time

Skatteetaten.no gir svar på det meste knyttet til skattekortet. Dersom du ikke finner svar, eller lurer på noe i tilknytning til skattekortet, når du oss raskest på chat eller Facebook. Det er bare dersom du skal søke om skattekort og du ikke har et gyldig personnummer eller d-nummer, at du må besøke et skattekontor. Husk å bestille time på forhånd dersom du må besøke skattekontoret.

Her finner du mer informasjon om skattekort.


Kommentarer til denne saken