Vi skal til Ørje, til teaterscenen og Marker Teaterselskap, som i årets første måned har inntatt bygdas storstue med relativt intense øvinger frem mot torsdagens premiére på farsen «Panikk i kulissene». En knapp måned med forberedelser er det blitt, før det barker løs denne uken med fire forestillinger på tre dager.

LES OGSÅ: Marker-revy tatt imot med full applaus – publikum ler så tårene triller

Denne gangen har den ambisiøse gjengen lagt lista enda høyere enn tidligere og gitt seg i kast med noe av det vanskeligste teaterkunsten kan by på. En vaskekte farse. Komisk teater. Et stykke som tidligere er spilt på noen av landets fremste scener med helproffe kjendisnavn på plakaten.

– Dette er faktisk ranket som et av de vanskeligste teaterstykkene i verden, sier regissør Anneli Sollie (39).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Husbygging i rådhussalen

Kanskje ikke så rart om panikken ulmer og pulsen slår raskere under huden på en spillende regissør, åtte andre skuespillere og et trofast korps av gode hjelpere bak scenen. Men gjengen med proffe teateramatører er bemerkelsesverdig fattet.

Heller ikke kulissene har det svært så driftige teaterselskapet tatt lett på. En dugnadsgjeng har på tre januarkvelder sørget for at bygdas storstue ser ut som et møblert og relativt harmonisk hjem, med dører, vinduer, trapper, tapetserte vegger, stuemøbler og alt som hører til.

Storsalen i Marker rådhus er delt på midten av det huslige reisverk. Og tett innpå dette som altså er scenen, er det satt av plass til et publikum på 140 sjeler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tar med publikum «backstage»

Bak den møblerte fasaden står det meste på hodet. Det får vi et lite innblikk i når vi besøker øvelsen lørdag ettermiddag. Her løpes det inn og ut av dører, det tyter folk ut av vinduer og det gestikuleres heftig – og plutselig står en av rollefigurene med buksene nede på knærne mens en annen roper «politi!» i telefonen. Tempoet er høyt, replikkvekslingene kommer i maskingeværtempo, folk fyker hit og dit.

Likevel er de imponerende rolige, med premiéren bare noen dager unna.

– Stykket handler om å sette opp et skuespill. I andre akt skal publikum faktisk få bevege seg litt og ta en titt «backstage» i kulissene, røper Bjørn Studsrud (43) mens han tar seg en pust i bakken. Mannen har replikker så det holder og må holde styr på bein og armer i en flygende fleng, men ser ut til å ha bra kontroll.

Panikk i kulissene – kaos på scenen

Kontroll har også regissør Sollie. Men hun understreker at lista ligger enda høyere enn normalt for selskapets årlige forestillinger på teater- og revyscene. Og da har vi heller ikke glemt Soot-spelet med flere av de samme aktørene på slusescenen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skuespillerne – de virkelige – får kjørt seg.

– Dette er farse. Det er en masse dører og masse timing med ni skuespillere på scenen. Mye bevegelse. Dette er ikke stillestående teater. Det er vanskelig for skuespillerne, men ikke for publikum, sier Sollie, som faktisk spiller regissør også i stykket. Mon tro om kontrollen er like bra der som i hennes virkelige rolle?

– Publikum blir tatt med inn i generalprøven på en forestilling som kalles «Blottet til lyst». De skuespillerne er ikke helt klare for premiére, kan du si. Det blir ganske mange stopp for at publikum skal klare å henge med når ting begynner å falle sammen. Intrigene vokser, regissøren forlater dem. Når stykket er i gang, er jo jobben gjort. Da tar skuespillerne over. Det er da kaoset begynner og ting går «åt skogen», fargelegger regissør Sollie.

LES OGSÅ:

Bildeserie

Femårsjubileum: Se stor bildeserie fra premieren på Soot-spelet

Så bør vi kanskje minne om at hun da snakker om forestillingen i forestillingen. For Marker Teaterselskap er det liten grunn til å tro at ting faller fullstendig sammen. Sollie sier hun lenge, faktisk i flere år, har hatt lyst til å gi seg i kast med denne farsen. Kaste bygdas entusiastiske teateramatører – noen av dem dog med utdannelse i skuespillerfaget – ut på det dypeste vann.

Billettsalget har gått strykende, rapporterer Anneli Sollie.

Nå er det bare å glede seg til kontrollert kaos på rådhuset.

FAKTA

«Panikk i kulissene»

  • Skrevet av britiske Michael Frayn. Regnes som et av de ypperste og mest spilte stykkene innen teaterkomedien.
  • Her møter vi flere klassiske komediekarakterer, blant andre en nevrotisk og intellektuell regissør, en alkoholisert skuespiller, en superoptimist, en som glemmer replikkene, en evig kverulant og en overarbeidet sufflør.
  • Stykket beskrives som en salig teaterlek der alle strever med de små tingene i livet og ender opp som en parodi på seg selv.
  • Marker Teaterselskap setter opp fire forestillinger; premiéren torsdag 30. januar, én forestilling på fredag og to på lørdag.

Kilde: Omtale av forestillingen på Trøndelag Teater høsten 2017