Gå til sidens hovedinnhold

«Nå blir 524 underskrifter liggende i en kommunal skuff uten politisk debatt»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

524 innbyggere i Eidsberg fikk ikke mulighet til å bli hørt da kommunestyret torsdag skulle behandle byggehøyder i Mysen sentrum. Saken sto på kartet (19/48) med overskrift «Innbyggerforslag – Opprop om byggehøyder i Mysen». Den omfattet spesielt den planlagte høyblokka på 11 etasjer i Kaupangkvartalet, som har fått en utilstrekkelig og dårlig behandling i kommunen. En stille aksjon i Mysen ga 528 underskrifter av velgere i Eidsberg som ønsket at kommunestyret skulle behandle oppropet. Brev om dette ble sendt til kommunestyret 1. mai.

LES OGSÅ: – Høyblokka passer inn i ambisjonen om å gjøre Mysen til Østlandets mest attraktive småby

Rådmannen hadde sendt ut saken ut til oss lokalpolitikere på vanlig måte, og selv hadde jeg forberedt meg godt med eget forslag fra Eidsberg SV. Mitt parti har hele tida vært mot å bygge et slikt historieløst fremmedelement i sentrum.

Høyblokka er en helt spesiell byggesak i Mysens historie, som burde fått en langt bredere behandling enn det som har vært tilfelle. Kommunestyret har selv tidligere vedtatt enstemmig at «arkitektoniske og estetiske hensyn må tillegges stor betydning i den senere byggesaken». Dette er ikke gjort, verken av administrasjonen eller politisk nivå. I behandlingen av rammesøknaden er det ikke nevnt med et ord. Det er heller ikke gjort gode utredninger hvordan dette bygget (med høydenivå som toppen av kornsiloen) vil harmonere med de vernede bygninger som Kaupang og Mysen kirke. Flere andre forhold er påpekt i brevene fra aksjonsgruppa med de 528 underskrifter. Nå var tida moden for å få drøftet alle sider ved byggesaken åpent i kommunens høyeste politiske organ.

LES OGSÅ: For 9 til 10 millioner kan du sikre deg toppleilighet og 360 graders utsikt

Men Høyre, Ap, Venstre og KrF ønsket ikke behandling i kommunestyret. Høyres gruppeleder, Espen Volden, fremmet overraskende et forslag om å ta saken ut av kartet med begrunnelse om at det ikke stemte med jussen. Men Espen, dette er ikke juss – dette er politikk!

Selvfølgelig skal slike viktige saker for bymiljøet kunne drøftes i kommunestyret. Det hadde 528 underskrivere forventet og det hadde de fortjent. Det har vært stort folkelig engasjement rundt denne saken - lokaldemokrati på sitt beste. Dersom aksjonsgruppa hadde vært mer synlige, ville de utvilsomt fått tusen innbyggere med seg. Hvorfor Høyre, Ap, Venstre og KrF i Eidsberg ikke våget å ta saken opp til offentlig behandling i kommunestyret, får de svare på selv.

LES OGSÅ: Skriver under på protest: – Vi kan ikke etterlate oss noe sånt til de kommende generasjoner

Mitt forslag om at saken skulle behandles fikk sju stemmer. Den politiske makta rår: «Slik skal det være – kom ikke her og forstyrr utviklingen. Det er vi som bestemmer». Takk til Unni Gangnæs og Rolf Dillevik i den 15 mann store Høyre-gruppa for at dere stemte for forslaget mitt om å behandle saken under kommunestyremøtet. Dere viser mot og historieforståelse. Takk også til Ungdomsrådet, som heller ikke ønsker en slik utvikling i Mysen.

LES OGSÅ: «Noen ganger må vi plante begge på jorda – og ikke sveve der oppe med vakre ord»  

Åpenhet er nødvendig i lokalpolitikken. Vi må tørre å slippe alle meninger til i det offentlige rom. Nå blir 524 underskrifter liggende i en kommunal skuff uten politisk debatt.

LES OGSÅ: Kutter høyden på høyblokka midt i sentrum: – Dette vil være en bedre løsning

Kommentarer til denne saken