De trår trygt med nye hjelmer

Stas: William Larsen og Viktoria Nikolaisen ved Mortenstua skole på Mysen fikk hver sin navnede sykkelhjelm.

Stas: William Larsen og Viktoria Nikolaisen ved Mortenstua skole på Mysen fikk hver sin navnede sykkelhjelm.

Artikkelen er over 2 år gammel

4.-klassingene William Larsen og Viktoria Nikolaisen tok i bruk de nye hjelmene umiddelbart.

DEL

MYSEN: – Jaa, svarer Viktoria høyt og hjertelig når hun blir spurt om hun liker den nye hjelmen sin. Hun er glad i å sykle og syns det er ekstra stas at navnet hennes står på hjelmen.

Demonstrerer med egg

Det er Indre Østfold og Andebu Gjensidige Brannkasse som har vært rundt på skoler i deres område (Hobøl, Eidsberg, Trøgstad, Marker, Aremark Rakkestad og Andebu i Vestfold) og delt ut hjelmer til alle 4.-klassingene.

– Vi ønsker å synliggjøre viktigheten av hjelm. I tillegg til å dele ut hjelmer med elevenes navn på, prater vi med elevene om sikkerhet og hjelmbruk. Samt demonstrerer litt. Det gjør vi ved å sette en liten isopor-hjelm på et egg og slipper det i bakken. Egget er like helt. Men har det ikke hjelmen på, knuses det. Det synes elevene er morsomt, men de tar poenget, smiler Cato Aas Johansen. Han er senior kunderådgiver i Indre Østfold og Andebu Gjensidige Brannkasse.

Som den oransje sekken

Håpet er at hjelmen skal bli et like tydelig signal til andre trafikanter, som den oransje skolesekken til førsteklassingene.

– De fleste vet nå at barn med oransje sekker betyr at de er ferske i trafikken, og at folk må være ekstra oppmerksomme. Ønsket er at hjelmen skal være et obs på nye syklister i trafikken, forklarer Aas Hansen.

– Hvorfor akkurat 4.-klasse?

– Det er ofte i 4.-klasse at elevene får lov til å sykle til skolen på egen hånd. Flere skoler har også opplegg for å ta sykkelsertifikatet på dette trinnet, påpeker han.

På Mortenstua skole tok de to 4.-klassingene, William og Viktoria, gladelig imot hjelmene. Og det har vært en takknemlig oppgave å dele dem ut.

– Det har vært utrolig morsomt. Vi har valgt å kalle det barnas sikkerhetsdager, og kommer til å utvikle det videre. Dette er bare starten. Vi oppmuntrer også elevene til å snakke om sikkerhet hjemme. Foreldre og lærere er store forbilder når det gjelder å bruke hjelm, men mange har nok noe å gå på. Dessverre er det ikke alle som bruker hjelm, slår Aas Johansen fast.

Artikkeltags