I kveld kan du se ulver og gauper i et mystisk landskap

Store og små bilder: Trygve Fjell (t.v.) og Stig Sandem åpner fredag kveld en felles utstilling i Skrivergården i Mysen. De to kunstnerne har mye felles, blant annet lysten til og gleden av å male landskap og natur. Begge har mange separatutstillinger bak seg og har også deltatt i store fellesutstillinger. Fjells bilder er store, mens Sandems er mindre.

Store og små bilder: Trygve Fjell (t.v.) og Stig Sandem åpner fredag kveld en felles utstilling i Skrivergården i Mysen. De to kunstnerne har mye felles, blant annet lysten til og gleden av å male landskap og natur. Begge har mange separatutstillinger bak seg og har også deltatt i store fellesutstillinger. Fjells bilder er store, mens Sandems er mindre.

Artikkelen er over 3 år gammel

Kunstnerne Stig Sandem og Trygve Fjell åpner i kveld utstillingen "Våre Vakre Landskap". Blant bildene er rovvilt.

DEL

Mysen: Fredag kveld er det vernissasje. Ordfører Erik Unaas kommer til Skrivergården for å klippe over snoren. Så er kunstutstillingen «Våre Vakre Landskap» åpen. Over 90 bilder blir hengende fram til og med søndag 7. mai. De to kunstnerne, Stig Sandem og Trygve Fjell, er begge vurdert av en jury på fem medlemmer. Den slo fast at deres kunstneriske nivå har så høy kvalitet, at de ble tatt opp som medlemmer i Norsk forening for uavhengige kunstnere – som bare har 220 medlemmer.

Landskap og mystikk

Bildene som nå henger i Skrivergården, bærer preg av at kunstnerne er glade i naturen. Trygve Fjell har malt disse motivene i årevis. Nå har han i tillegg begynt med abstrakte bilder. Stig Sandem er også glad i naturen. Helst den snødekte. Han viser også flere digigrafier. Det er en serie trykk av et originalt kunstverk med begrenset opplag. Digigrafier tar utgangspunkt i bildefiler og skrives ut med en spesiell type blekk på en godkjent type papir.

Leder i maleklubb

Fjell startet i 2000 Trøgstad maleklubb som fortsatt er i full drift. Sandem var med på å etablere Atelier Øvre i Askim hvor han fortsatt er medlem. Under et kurs møttes de to som nå åpner felles utstilling.

Blå er favorittfargen

Stig Sandem (68) er fra Spydeberg. Han har malt siden han gikk på folkeskolen og har en forkjærlighet for fargene blått og indigo – og maler helst landskapsbilder. Som kunstnere flest, vil han gi folk en opplevelse. Gi dem en følelse av å komme ut i urskogen – der vi stammer fra. Månen og skogen er ofte med i hans vinterbilder.

Det gir mystikk og litt spenning. Kanskje lurer en ulv eller to i skogen bak? Sandem mener rovdyrene gir naturen en annen dimensjon. Sandem har tidligere vært banksjef i Spydeberg Sparebank. I tillegg til å male, tegne og lage digigrafier, er han aktiv i dugnadsgjengen på Spydeberg prestegård. Så henger det da også et gammelt bilde derfra i Skrivergården nå. Sandem har deltatt på en rekke kurs og har også selv holdt malerkurs.

Sjø, fjell og skog

Trygve Fjell (73) er fra Eidskog i Hedmark. Etter mange år som heltidsbonde på Senja – med blant annet høns og geiter – flyttet han og kona i 1997 til Havnås i Trøgstad. Fjell har alltid malt. Da han var 12 år, solgte han sitt første landskapsbilde for 25 kroner. Det var en stor sum for en ung gutt. Pengene brukte han til å kjøpe mer maling. Inspirasjonen fikk han av faren som også var en ivrig landskapsmaler. Bilder med sjø, vann, skog og fjell er Fjells varemerke.

Men nå har han begynte å male abstrakte bilder også. En dame med øyestikkere på ryggen eller bildet av noe som kan tolkes som en båt som kantrer på et opprørt hav, gir tilskuerne noe å tenke på. Fjell har i fire år vært instruktør ved Folkeuniversitetet i Indre Østfold og har hatt en rekke malerkurs i privat regi.

Les også: Vebjørn Sand er overveldet over den lokale kunstinteressen – svarer med gratis malerkurs for barn 

Artikkeltags