Derfor skal de fyre av 21 høylytte skudd fra feltkanonene

ENGASJERT: Jostein Flåøien er engasjert i Høytorp forts venner. ARKIVFOTO

ENGASJERT: Jostein Flåøien er engasjert i Høytorp forts venner. ARKIVFOTO Foto:

I november er det 100 år siden Fossumstrøkets festning ble ferdiglevert.

DEL

MYSEN: Den 7. november 1918, ble Fossumstrøket festning avlevert som ferdig, og det ønsker lokale ildsjeler å markere på en skikkelig måte.

Lørdag 3. november vil Foreningen for Høytorp arrangere et program på Høytorp fort som det virkelig smeller av.

Omfattende anlegg

Det starter med en salutt på 21 skudd med feltkanoner, og derfra går det slag i slag. Fredriksten Artilleri Compagni skal blant annet vise ildledning av feltbatteri fra 1900-tallet, og arrangementet avsluttes med fem skudd fra tårnkanonen på fortet.

LES MER: Høydebassenget ligger på vernet område – men nå skal det gjøres forandringer (SMAA+)

I tillegg til dette vil det bli full drift i kjøkkenet i fjellanlegget, og det vil bli salg av enkel mat. Aktiviteter og omvisning på anlegget står også på programmet.

Fossumstrøkets festning besto opprinnelig av fortene Høytorp fort, som var avsnittskommando og Trøgstad fort, samt brugalleriene ved Fossum bru og Langenes jernbanebru. Befestningen ble avlevert til 1. distriktskommando som ferdig, 7. november 1918.

– Markeringen skjer i og ved reduiten, eller fjellanlegget, som det også kalles, på Høytorp fort, ved Mysen. Arrangementet er åpent for alle interesserte, og alle aldersklasser. Vi vektlegger perioden da anlegget var ferdigstilt, og prøver å gjenskape litt av historien og miljøet da. Selv om de første rekrutter ankom Høytorp fort 10. august 1915, gikk det ytterligere tre år før hele festningen ble avlevert som ferdig, forteller Jostein Flåøien i Høytorp forts venner.

Regn med høye smell

Han påpeker at det kan lønne seg å ta sine forholdsregler under arrangementet neste helg.

– Både saluttering og avfyring av tårnkanon gir høye smell. Husk hørselvern, spesielt til barna. Ta ikke med hunder eller andre dyr. Både salutt og avfyring av tårnkanon er tilrettelagt for publikum, men kun fra anvist sikker sone, nord for fjellanlegget. Følg skilting og vaktenes henvisninger, sier Flåøien.

LES MER: – Noen reiste ut med en Rambo-drøm – men virkeligheten var en annen (SMAA+)

Inne i fjellanlegget kan det lønne seg å kle godt på seg.

– Selv om vi fyrer i enkelte rom, er det kaldt i deler av fjellanlegget, ha varme klær og praktiske sko. kjøpt mat kan inntas i fjellanleggets offisersmesse. Det er ingen inngangsavgift, men ønsker man å kjøpe mat eller delta på en omvisning, er det lurt å ha med kontanter, påpeker Flåøien.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags