Drømmen om å bli rockestjerne brast – nå jubilerer han som visesanger

Søndag 4. november inviterer Erik Hageler til konsert på Folkenborg museum. Da feirer han 60 år som visesanger og artist.

Søndag 4. november inviterer Erik Hageler til konsert på Folkenborg museum. Da feirer han 60 år som visesanger og artist.

I 1958 kom rock´n roll inn i livet hans. Erik Hageler (73) drømte om å bli rockestjerne. Men den drømmen forsvant fort. Nå feirer han 60 år som visesanger.

DEL

MYSEN: Er det deg Erik har fått sangstemmen fra? spurte folk. – Nei. Jeg har min i behold, svarte faren. For egentlig var det Erik Hagelers mor som var sangeren og musikeren i familien. Derfor ble vesle Erik stadig sunget for. Julen 1958 fikk den 13 år gamle gutten sin første gitar. Raskt begynte han med timer på klassisk gitar hos en gitarlærer.

Faren var jurist

I 1945 ble Erik Hageler født i Oslo. Da han var seks år, flyttet familien til Tromsø. 16 år gammel fulgte han med på familiens flyttelass til Grimstad. Faren fikk jobb som sorenskriver der. Men da unge Hageler skulle begynne på det som den gang het embetsstudiet i psykologi, måtte 18-åringen flytte til Oslo. Ferdig utdannet jobbet han der et halvt år før han høsten 1973 flyttet til Indre Østfold – og ble der.

Er ikke ensom

Erik er enebarn. Det er ikke et bevisst valg at han er ugift. Slik ble det bare. Han innrømmer at det kunne vært hyggelig å ha en å dele pensjonisttilværelsen med. Men han er slett ikke ensom – og ikke mer alene enn han selv ønsker.

– Jeg har mange venner og bekjente. Er liksom assosiert medlem i flere familier, smiler han. Dessuten har han tett kontakt med både kusiner og fettere på både mors- og farskanten. Så har han sangen og musikken.

Ble ikke rockestjerne

I 1958 kom rock`n roll inn i livet til 13 år gamle Erik Hageler. Han lyttet til Elvis, Paul Anka og Ricky Nelson og drømte om å bli rockestjerne. Den drømmen forsvant fort. Han fant raskt ut at visesang lå mer for ham. Etter hvert ble det mange opptredener, både i familiesammenheng og i oppdrag for andre.

Se også:

Ivrig visesanger

I 1978 ble han medlem av Viseklubben Lars og er det fortsatt.

– Det er en langsom og forpliktende prosess. Vi øver hver onsdag og har mellom 20 og 25 opptredener i året. Klubben har det veldig hyggelig sammen, sier han. Parallelt med jobben som psykolog i PP-tjenesten, som han ble pensjonert fra i 2011, og Viseklubben Lars, har han spilt og sunget, arrangert Vestengfestivalen, trukket barn og unge på scenen 17. mai og underholdt i selskapslivet. Han har skrevet mange egne låter og gitt ut tre cd-er som helt og holdent er egenfinansiert.

(Saken fortsetter under bildet)

Erik Hageler er her sammen med Viseklubben Lars i 2013.

Erik Hageler er her sammen med Viseklubben Lars i 2013.

– Hvordan har salget gått?

– Som forventet. Solgt til venner og publikum. ler han.

Siden 2011 har Hageler også skrevet over 60 intervjuer under vignetten «Erik Hageler møter folk» i Smaalenenes Avis.

– Jeg har hatt stor glede av det, sier han.

Feirer 60 år som artist

I år feirer han 60 år som artist. Det markeres med en times konsert på Folkenborg museum søndag 4. november. Under besøket hos Hageler hjemme på Vestengfeltet i Mysen, ringer en kar. Ønsker han et lydanlegg på søndag? Hageler takker pent nei. Vil helst slippe mikrofon og heller holde en liten intimkonsert. Hagelers egen «Bringebær», viser av Lillebjørn Nilsen og svenske Dan Andersson blir framført på Hagelers vis denne ettermiddagen. I tillegg til flere egne og andres viser.

(Saken fortsetter under bildet)

Les også: Klar for ny festival - i naboens hage

På direkten

På 1960-tallet var Erik Hageler guide på Nørholm i Grimstad hvor Knut Hamsun bodde fra 1918 til 1952. Da ble han kjent med Hamsuns familie. En dag kom NRK-profilen Odd Grythe på besøk. Svigerdatteren oppfordret ham til å la den unge visesangeren slippe til på skjermen. Det endte med et innslag i tv-programmet «På Direkten» i 1964.

Gjenhør med cd-er

Erik Hageler har store hyller fulle av cd-er hjemme i stuen. Planen er nå å ta fram fem og fem – og spille disse. De har stått urørt i mange år. Joni Mitchell er en av favorittene. Når han ikke lytter til musikk, eller kanskje nettopp da, leser han. Akkurat nå er det Frid Ingulstads serie «Sønnavind».

Når han skal kose seg, er asiatisk mat en av favorittene. Men lite slår den norske elgsteken. Oppe på en av hyllene står en halvfull flaske konjakk av merket Larsen. Av og til tar han en liten knert. Men han har brukt flere år på den samme flasken.

I årene 1966 til 1970 var han med i et rockeband som ofte møtes igjen. Gjennom 60 år som visesanger husker han best de vellykkede konsertene. Men noen har vært bedre enn andre. – Under en elevkonsert i Tromsø i 1961 satt en guttegjeng på første rad og flirte. – Det likte jeg ikke, innrømmer han.

Har fadderbarn

I 1978 ble Erik Hageler fadder gjennom SOS-barnebyer. Sammen med blant andre Olav Nygård har han besøkt barnelandsbyen i Bolivia hele 14 ganger. Han har alltid et fadderbarn og holder kontakten med dem etter at de har blitt voksne.

Fakta

  • Erik Hageler er bosatt på Vesteng på Mysen.

  • Med unntak av et år i barnepsykiatrien i Halden, har han jobbet 38 år som psykolog i pedagogisk-psykologisk tjeneste – de fleste i Indre Østfold.

  • Nå er han pensjonist.

Les også: Sang julen ut med Fakkelfestival på Folkenborg

Artikkeltags