Gå til sidens hovedinnhold

Ikke noe rush etter billig svenske-bensin

Artikkelen er over 6 år gammel

Drivstoffet i Sverige er flere kroner literen rimeligere enn i Norge, men søta bror merker ikke hamstring.

TÖCKSFORS: Torsdag nådde listeprisen på bensin hos Statoil i Norge rekordhøye 16,17 kroner for literen. Samtidig tilbyr svenske Statoil en listepris på 13,26 kroner literen. Det vil si nesten tre kroner rimeligere enn i Norge, og det til tross for at avgiften faktisk er høyere i Sverige.

Listeprisen er veiledende pris til bensinstasjonene. Pumpeprisen lever sitt eget liv i takt med konkurransen lokalt.

200 kroner mindre per tank

Ifølge VG kan man med denne forskjellen spare over 200 kroner på fylle tanken i Sverige kontra Norge. Avisen har gjort et regnestykke på en bil med 60-literstank, og kommet til at prisen i Sverige vil bli 795 kroner, mens den i Norge vil bli 970 kroner for samme tank.

Selv om drivstoffet da er billigere for å handle rett over grensen, en relativt kort kjøretur for mange i Indre Østfold, er det så langt ingen bensin-boom å merke for svenske bensinstasjoner i grenseområdet.

Fredag tok Smaalenenes Avis en telefon til Bryntessons Bensin AB Shell, rett ved E18 i Töcksfors.

– Vi har ikke merket spesielt mye mer norske kunder enn vanlig. Det er litt vanskelig å si, da vi jo er igang med sommersesongen, men det er ikke snakk hamstring og kø i alle fall, opplyser betjeningen ved bensinstasjonen.

Både Shell og Statoil begrunner  overfor VG den voldsomme prisøkningen med høyere produktpris som følger av at den norske kronen var svekket i forhold til dollar. Dette er innkjøpsvalutaen for drivstoffet. De får imidlertid ikke støtte av oljeanalytikeren Torbjørn Kjos.

Han mener bensinen burde vært billigere, ikke dyrere.

– Det indikerer at Statoil har tatt større margin. Bensinprisene i norske kroner har gått ned siden juni i fjor og da burde vel også pumpeprisene i norske kroner gått ned, sier Kjos.

Vil ikke sammenligne

Representanter for Shell og Statoil sier til VG at de mener det er feil å sammenligne konkurransebilde i Norge med naboland som Sverige og Danmark.

Over helgen vil prisene på drivstoff uansett falle noe, også i Norge. Da vil Statoil og Shell senke prisene.

Ifølge TV2 vil Statoil senke prisene fra 16,17 kroner til 15,97 kroner per liter blyfri 95. Dieselprisene vil gå ned fra 14,60 kroner per liter til 14,35 kroner per liter.

Det imidlertid ikke lenge siden det var rekordlave drivstoffpriser i Indre Østfold. I forbindelse med Tour of Norway kunne du få kjøpt både diesel og bensin til under ti kroner literen.

Kommentarer til denne saken