RAKKESTAD: Mange hundre var samlet i Rakkestadhallen onsdag, for fylkesmesse i Ungt Entreprenørskap Østfold. Over 90 ungdomsbedrifter i den videregående skole, 15 fra Askim og Mysen, konkurrerte i 14 ulike kategorier.

Umulig ikke å legge merke til

Blant radene med stands var det én som var umulig ikke å se. Fulgte du heliumballongene kom du til ungdomsbedriften Oi! fra Mysen videregående skole.

– Så hyggelig! Jeg skal vise deg hva vi har, forteller Jens Henrik Rustbakken Martinsen strålende. Han viser frem alt fra annerledes magasinholdere og telefonetui til vesker, lekre bokser, klær og interiørartikler.

– Vi lager alt selv på skolen av ting vi får, finner eller skaffer. Dette er gjenbruk på høyt nivå, opplyser han.

– Hvor kommer navnet Oi! fra?

– Hehe, det sier «Oi, det vil jeg ha», forklarer han med et smil.

Enkel eller dobbel?

Hørt om enkel dobbeldyne? Kanskje ikke, da ideen er fersk og kommer fra to jenter ved Askim videregående.

– Det er dynetrekket som er vårt produkt. Det er i prinsipp to enkeltdynetrekk hvor vi har laget knapper i sidene som kan kneppes sammen og gjør to enkeltdyner til en dobbeldyne, forteller Amanda Furuseth og Ema Pliuscikaite og demonstrerer.

– Hvor kom ideen fra?

– Noen ganger er det koselig med dobbeldyne, mens andre ganger vil man pakke seg inn i sin egen. Spesielt når det er kaldt. Med vår kan du velge. Ikke minst er dobbeldyne dyrt og kan koste flere tusen kroner. Mens vi har planer å selge dette trekket for rundt 3–400 kroner, forteller Furuseth.

Mashimoni UB fra Mysen videregående skole var en av fire som gikk videre til NM for Ungdomsbedrifter på Lillestrøm. De ble kåret til Beste sosiale entreprenør, og beskrives av UE som «sosialt entreprenørskap i særklasse».

Mashimoni drives av Andrea Lysaker og Sara Jorud Østrem, som vi har omtalt ved flere anledninger. På frivillig basis startet de driftige jentene Mashimoni Childrens Home som hjelper barn i slumområdet Mashimoni i Kenya med skolegang, helsehjelp, husly, drikkevann og mat. De har nå hovedansvar for 48 foreldreløse barn i alderen 2-16 år.

Her kan du se oversikt over alle priser og vinnere.

Flere forteller at de ønsker å drive bedriften videre etter videregående skole.

– Jeg ser dette som en veldig nyttig læring til jeg en dag skal bli selvstendig næringsdrivende, fastslår Adnan Pilica fra Askim vgs., i Undervott UB.

Bildeserie

Se bilder fra UE her: Hundrevis på Ungt Entreprenørskap i Rakkestadhallen

 

FAKTA:

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell, landsomfattende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Priser ble delt ut i kategoriene: Beste logo, Beste nettsted, Beste reklamefilm, Beste forretningsplan, Beste selger, Beste markedsføring, Beste utstilling, Beste innovative produkt, HR-prisen, Beste sosiale entreprenør, Beste yrkesfaglige bedrift, Skatteetatens pris for beste regnskap, Beste scenepresentasjon, Størst verdiskapingspotensial, Beste ungdomsbedrift.