Du har dårligere dekk enn du tror

Piggdekk mister mer av grepet fortere enn piggfrie dekk, og selv med riktig innkjørte pigger vil mange av dem forsvinne når mønsterdybden kommer under fem millimeter

Piggdekk mister mer av grepet fortere enn piggfrie dekk, og selv med riktig innkjørte pigger vil mange av dem forsvinne når mønsterdybden kommer under fem millimeter Foto:

Av

Mangel på snø kan ha bidratt til dårligere feste for mange bilister.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

At dekk slites er noe alle bilførere vet. Men det  mange ikke nødvendigvis vet, er hvordan slitasjen påvirker dekkenes grep. For mange kan det nemlig være en stor forskjell på hvordan dekkene oppførte seg forrige sesong, og hvordan de vil oppføre seg når snøen og isen fester grepet ordentlig på nyåret.

– Det å kjøre mye på bart føre sliter mye på piggene, og kan i tillegg gjøre at flere pigger løsner fra dekket. Det kan gi dårligere grep.

Det sier produktsjef hos Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

Han påpeker at det er stor forskjell på gummiblandingen i dekkene, og at det dermed ikke er mulig å si noe om hvor mye dårligere de blir.

– Hvor mye ressurser som er lagt i utviklingen av gummiblandingen, er avgjørende. Noen piggdekk blir nærmest som sommerdekk uten piggene, men dekk fra de beste produsentene har generelt godt grep også når piggene forsvinner, forsikrer han.

Noe av det viktigste med piggdekk er at de får riktig innkjøring. Det betyr at de første fem–ti milene skal foregå uten hard akselerasjon, kraftig bremsing eller hastigheter over 90 km/t. Slurver man på dette punktet, risikerer man at piggene forsvinner fort.

Det nasjonale kravet til mønsterdybde på vinterdekk er tre millimeter, men Dalen Haukenes anbefaler å bytte når det gjenstår 4,5 millimeter. Dette er ekstra viktig for de som kjører med piggdekk.

Piggdekk mister mer av grepet fortere enn piggfrie dekk.

Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef

– Piggdekk mister mer av grepet fortere enn piggfrie dekk, og selv med riktig innkjørte pigger vil mange av dem forsvinne når mønsterdybden kommer under fem millimeter, sier han.

Torleiv Dalen Haukenes er opptatt av at folk sjekker tilstanden på dekkene sine, slik at man ikke tror man har bedre grep enn det som er tilfelle.

– Piggene sitter i en hylse som igjen er festet i dekket. Som regel er det piggkjernen som faller ut, men det kan likevel se ut som det er pigger i dekket på grunn av hylsen. Derfor må man se ordentlig over dekkene, understreker Haukenes. (ANB)

Artikkeltags