Nå er det avgjort hvor kjendis-papegøyen Gunnar skal holde til

VELKOMMEN: Stedfortreder for biblioteksjefen i Moss, Randi Egge Svendsen, og hennes kolleger er glade for at Gunnar kommer hjem – til biblioteket, hvor han skal avdukes lørdag.

VELKOMMEN: Stedfortreder for biblioteksjefen i Moss, Randi Egge Svendsen, og hennes kolleger er glade for at Gunnar kommer hjem – til biblioteket, hvor han skal avdukes lørdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den utstoppede kjendispapegøyen Gunnar har funnet sitt endelige hvilested. Lørdag avdukes han i Moss bibliotek.

DEL

MOSS AVIS: Etter at Gunnar ble funnet død i Moss sentrum i april i år, brakte Moss Avis – i forståelse med eieren – Gunnar til autorisert utstopper Truls Moen i Rømskog.

Les også: Har du sett denne skapningen før? Den er alltid med Øivind på festivaler

I slutten av mai var Moen i mål med det krevende arbeidet, og tidligere i juni spurte Moss Avis våre lesere om hvor Gunnar bør plasseres – til glede for allmennheten.

– Erstatter kråka

Det spenstigste forslaget kom fra Kamilla Eckholdt:

– Jeg synes at Gunnar burde være først i 17. mai-toget, siden kråka vi har hatt de siste årene har knekt nakke. Jeg tror det hadde vært utrolig stas for både liten og gammel å kunne knytte 17. mai-tradisjonene opp mot Gunnar, og la ham fortsette å fly over byen, skrev Kamilla til oss.

Les også: Gunnar er tilbake: – Trodde jeg så syner!

Med tanke på at Gunnar ikke bør utsettes for altfor mye vær og vind, falt derimot dette forslaget.

Katrine Brunvoll i Chillout Travel Store i Gudes gate tilbød Gunnar husrom, og det ville gitt frie Gunnar et reiselystent og fint miljø.

Ordfører Hanne Tollerud varslet dessuten at Gunnar var velkommen til å stilles ut i Bylab eller på Rådhuset i en periode.

Flere foreslo biblioteket

Lene Zazzera, Hanne Steffensen og Hallveig Guðjónsdóttir foreslo derimot Moss bibliotek.

– Han kan henge i taket eller trappeoppgangen i en høyde slik at ingen får tak i ham, foreslo Zazzera.

– Biblioteket er åpent for alle. Gunnar kan stå i en glassmonter der, mente Steffensen.

– Han holdt til i Møllebyen og på Bjerget, så på biblioteket er han på en måte «hjemme», påpekte Guðjónsdóttir.

Se de historiske bildene av Gunnar her!

Endelig hvilested

Og Moss bibliotek kom også selv offisielt på banen, med en vennlig mail med emnet «Endelig hvilested for Gunnar», skrevet av Lise Haugen Larsen. Den lød slik:

«Hei!

Vi leser i Moss Avis at papegøyen Gunnar skal «utplasseres» et sted hvor mange kan få se ham. Da tenker vi at Moss bibliotek må være et utmerket sted – her er det masse folk i alle aldre hver eneste dag og vi har jo også mange besøkende utenbys fra.

Vi har flere glassmontre, så oppbevaring er ikke noe problem. Han kan jo for eksempel bli et spennende innslag i vår lokalhistoriske samling?

Så vidt vi vet holdt han mye til rett oppi bakken her da han var høyst levende, så da vil det kanskje passe bra å la ham bli her i nærheten. Vi ved Moss bibliotek vil uansett ta godt vare på ham, dersom vi skulle få sjansen.»

Les også: Har påvist harepest i Indre Østfold – kommer med klart råd til folk

Avdukes lørdag

Valget falt på Moss bibliotek, og førstkommende lørdag skal Gunnar avdukes.

– Det er hyggelig å bidra og det er fint at han kommer hit, til området hvor han holdt til. Jeg møtte ham jo selv stadig rett oppi bakken her, når jeg var på vei til og fra jobb, smiler stedfortreder for biblioteksjefen, Randi Egge Svendsen, når Moss Avis denne uken overleverer Gunnar i fuglens nye hjem.

Papegøyen Gunnar

Papegøyen Gunnar fløy fritt omkring i Moss sentrum i fem somre og fem vintre fra 2014 til 2019, i temperaturer fra noen og tredve varmegrader til godt under 20 kuldegrader.

I løpet av sin levetid fikk fuglen bred omtale i Moss Avis, VG, NRK og i nettmagasinet Harvest – i tillegg til at han skal inngå i en bok av Torbjørn Ekelund som omhandler den sterke koblingen som oppstår mellom mennesker og fugler. Papegøyen Gunnar fikk også sin egen side på Facebook, ble påskekrim i Moss Avis i 2019.

Gunnar kom til verden våren 2014 og ble kjøpt og fikk sitt navn av en lokal mann på forsommeren. Gunnar rømte fra buret sitt på Ekholt i Rygge i august samme år.

Herfra fløy han til Moss sentrum, hvor han jevnlig ble observert og fotografert her i Møllebyen, på Bjerget på oversiden av Møllebyen, i gågata og ned mot jernbanestasjonen. Hvor han tilbrakte nettene, er derimot en hemmelighet han aldri røpet.

5. april 2019 ble Gunnar funnet død ved en parkeringsplass i Kongens gate. Moss Avis tok Gunnar med til autorisert taksidermist Truls Moen i Rømskog, som stoppet ut Gunnar. I juni ble det avgjort at Gunnar skal inngå i Moss biblioteks lokalhistoriske samling, hvor Gunnar avdukes 29. juni 2019.

Gunnar er av arten indisk halsbåndparakitt.

Han var ikke språkmektig, men kranglet utmerket med byens kråker og skjærer.

Favorittmaten hans var peanøttsmørkake. Peanøtter, epleskiver og parakittmat var også populært.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken