«Monaryggen med silhuetten skal bevares»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hvorfor er det bare Eidsberg SV som vil verne om silhuetten og restene av den mektige Monaryggen?

DEL

MeningerOm 6-8 år er det ikke mer å ta ut i de østre deler før selve ryggen ødelegges.

Derfor har det kommet privat initiativ fra dagens grustakeiere i øst om å jevne ut hele den østre delen med sand og grus ned til bånn, for deretter bygge ut med boliger på Eidsbergsiden og industri på Trøgstadsiden mot nord.

SV ønsker ikke en slik rasering av Monaryggen.

Nå må lokalpolitikerne en gang for alle bestemme oss for at denne enorme israndavsetningen for 10.000 år skal stå som et naturminne i alle år framover, med selve ryggen og silhuetten intakt.

LES MER: Entreprenør tilbyr noe som kan spare både leverandører og utbyggere for store summer (SMAA+)

I kommunestyrets møte i mai fremmet jeg derfor på vegne av Eidsberg SV et forslag om at det skal startes regulering med formål å fastsette utforming av endelig terreng og beplantning etter avsluttet drift om noen få år. Silhuetten skal ikke brytes. Dette må være en ønskejobb for landskapsarkitekter.

LES MER: Indre Østfold et eldorado før – et eldorado nå

Jeg er overbevist om Monaryggen – med selve silhuetten og ryggen – etter en slik utforming og beplantning vil stå fram som et vakkert landskapselement som vi kan være stolte av i framtida.

Monaryggen har stor effekt i forhold til lokalklima og som vannreservoar. Varige kulturminner ligger på ryggen. Vi må ikke tukle med alt i naturen.

Dessuten vil Monaryggen kunne bli en av de store opplevelsesområdene i nye Indre Østfold kommune, gjerne med et kvartærgeologisk senter/museum i randsonen, ikke minst for de tusener som etter hvert tar inn på det nye hotellet.

LES MER: Klar tale fra Frp-Håvard: – Jeg støtter forslaget om å ta ut all grusen av Monaryggen - den er verdt milliarder (SMAA+)

Alle andre politiske partier enn SV stemte for at fjerning av de østre deler av ryggen bør fremmes som innspill til den nye kommuneplanen som nå skal utarbeides for Indre Østfold kommune. Av et femtitalls kommunestyrepolitikere var det bare SV som ønsket et videre arbeid som skal fremme varig vern og bevaring.

Tankene om rasering av Monaryggen er i stikk i strid med den overordnede og juridisk bindende kommunedelplanen som Eidsberg og Trøgstad kommuner har arbeidet med i årevis.

I stedet settes nå døra på gløtt for en rasering av de østre deler av ryggen for å tilfredsstille en håndfull grus- og sandtakeiere.

LES MER: Politikere i to kommuner har talt: Drastisk plan for Monaryggen skyves langt fram i tid (SMAA+)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags