– Min store drøm her i livet ble oppfylt i 2017. Jeg ble utrolig stolt og glad.

DRØMMEN ER OPPFYLT: Rajmund Gorski har drømt om å bo i Norge siden vinteren 1961.

DRØMMEN ER OPPFYLT: Rajmund Gorski har drømt om å bo i Norge siden vinteren 1961.

DEL

– Under andre verdenskrig var faren min i en tysk arbeidsleir i Finland. Etter krigen kom han til Norge og jobbet som leirpoliti på Ystehede leir i Halden. Han var polsk og leiren var for polske fanger som var igjen i landet etter krigen. Moren min vokste opp på Hamar, men jobbet på Halden Bomuldsspinnderi og Væveri. De giftet seg i Halden den 30. mars 1946.

– Faren min ønsket å besøke foreldrene sine i Polen etter krigen og moren min ble med. Myndighetene i Polen nektet foreldrene mine å dra tilbake til Norge. Jeg ble født i 1955 i byen Leszno. Moren min og jeg snakket norsk sammen fram til jeg var seks år gammel, men etter det gikk det kun i polsk.

Fakta

Navn: Rajmund Gorski

Født: 1955

Stilling: Selvstendig næringsdrivende

Bosted: Spydeberg

– I 1961 var jeg for første gang i Norge. Da besøkte moren min og jeg besteforeldrene mine på Hamar. Vi var i Norge i tre måneder før vi dro tilbake til Polen. Etter krigen forsøkte kommunister i Polen å ta min mors norske statsborgerskap. Hun skrev til myndighetene i Norge og fikk bekreftelse på at hun var norsk statsborger. Hun var norsk statsborger helt til hun døde i 2009 og mottok norsk pensjon.

– Moren min ønsket sterkt at jeg skulle bli norsk statsborger. Og helt siden jeg besøkte Norge og Hamar for første gang har min store drøm vært å flytte til Norge og få norsk statsborgerskap. Jeg elsker Norge og den vakre naturen her. Min store hobby og lidenskap er å fotografere norsk natur.

– I 2006 bestemte jeg meg for å realisere drømmen min. Jeg søkte på jobber i Norge og i 2007 flyttet jeg hit for å jobbe som snekker. Etter dette har jeg bodd i Norge permanent, men jeg besøker ofte familien min i Polen. Kona min bor litt hos meg i Spydeberg, men er mye i Polen for å stelle moren hennes som er gammel og syk. Jeg har et eget firma som heter Hus og Hage Rajmund Gorski.

– Min store drøm her i livet ble oppfylt i 2017. Etter ti år i Norge fikk jeg endelig norsk statsborgerskap. Jeg ble utrolig stolt og glad.

– Livet i Polen var ikke så lett etter krigen. Det var lite mat helt fram til 1980-tallet. Det var også vanskelig å få tak i materialer og varer. Etter krigen måtte faren min finne seg et yrke. Han tenkte at alle mennesker trenger sko så han bestemte seg for å bli skomaker og skredder. Mamma var hjemmeværende, men likte veldig godt å strikke og stelle i hagen.

– Min neste store drøm er å besøke Lofoten. Jeg har utrolig lyst til å dra dit for å se på den vakre naturen og ta bilder av den.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken