(Romerikes Blad)

[Nettavisen:] På tross av kjøligere temperaturer så langt i juli, og mye nedbør i juni, roper meteorologene varsko. For skogbrannfaren er gjeldene i store deler av Sør-Norge.

– Det er lokalt stor skogbrannfare Østafjells, og faren varer helt til det kommer vesentlige mengder med nedbør. Ettermiddagsbygene gir ikke nok regn til å være særlig til hjelp. Vær forsiktig med åpen ild!

Det melder meteorologene på Twitter.

De siste dagene har politiet flere steder på Øst- og Sørlandet meldt om brann i kratt og utmark. I Oslo minner politiet igjen på at det er forbudt med grilling - også på badesteder ved sjøen.

Selv om det ikke kommer de store nedbørsmengdene ennå, så blir det lokale byger i disse områdene fremover.

 

– Lokalt i Sør-Norge blir det spredte ettermiddagsbyger de neste dagene, selv om det ikke er varsla så mye regn. Nord på Østlandet er det utrygt for litt torden også.

Selv om søringene kanskje savner fjorårets solfylte, varme sommer, har det i nord på flere måter vært en bedre sommer så langt. Tromsø har hatt flere soltimer på dette tidspunktet, enn i fjor, noe Trondheim, Bergen og Oslo må se langt etter å slå.

Temperaturen i nord er også god - i Tromsø er gjennomsnittstemperaturen lik som i fjor, med 11,3 grader, mens Kautokeino er hakket varmere så langt i år enn i fjor: 12,3 grader i snitt så langt i år, mot 10,1 i fjor.

I de sørlige byene er snitt-temperaturen derimot en grad eller fire lavere. I Trondheim har gjennomsnittstemperaturen så langt ligget på 9,7 grader, mot 12,7 i fjor.