Nå har fem private barnehager i kjedene FUS og Espira varslet rettssak mot Indre Østfold kommune fordi de mener de har fått for lite tilskudd gjennom tre år. I Skiptvet er situasjonen stikk motsatt: Hestehoven gårdsbarnehage har gitt beskjed om at de har fått løfter om for mye tilskudd i år.

– Vi støtter de andre private barnehagene i søksmålet, men vi er ikke en del av det. Vi går ikke til sak mot kommunen, slår daglig leder Øyvind Eriksen fast.

Fikk besøk av hare

På Riuk gård i Skiptvet driver han og kona Hestehoven natur- og gårdsbarnehage. Da begge eierne også er svært interesserte i jakt, kunne man kanskje like gjerne kalle Hestehoven for en viltbarnehage. Eriksen, som er aktiv i ettersøksringen, rykket nylig ut til påkjørsel av en hare.

– Den fikk være med i barnehagen noen dager til vi kunne slippe den ut i det fri igjen, sier Eriksen.

Nylig kom også brevet med tilsagn om offentlig tilskudd fra Skiptvet kommune, og der var tilskuddet per barn økt med nesten 50.000 per barn under tre år.

– Det gikk imidlertid ikke lenge før vi fikk melding fra vår interesseorganisasjon Private Barnehagers Landsforbund (PBL) at det måtte være feil. Statsforvalteren mente også det. Det er så man lurer på om ikke kommunen klarer å telle sine egne barn, sier Eriksen, som forundres over at barnehagen flere ganger har opplevd at det er feil med utregningene.

– Det måtte kunne gå an å gjøre dette likt over hele landet, sier Eriksen.

Han vil imidlertid ikke klandre Skiptvet kommune.

– Nei, vi er ikke tjent med at vi får for høye tilskudd over tid og risikerer å måtte betale tilbake store beløp, sier Øyvind Eriksen.

Komplisert regneark

Oppvekstsjef Johan Søfteland humrer litt når han blir konfrontert med teorien om at det var feil antall barn som ga utslag i det økte tilskuddet.

– Nei, slett ikke. Beregning av tilskudd til private barnehager er komplisert og det tar utgangspunkt i et regneark som kommunenes organisasjon (KS) har utviklet sammen med PBL, forklarer oppvekstsjefen.

Både kommunen og Statsforvalteren reagerte på det usedvanlig høye tilskuddet til Hestehoven i år, men de måtte jobbe hardt for å finne feilen.

– Til slutt fant vi ut at det var ført inn et feil årstall et sted i regnearket, og det førte til det store utslaget, sier Søfteland.

Han er glad for at feilen er oppdaget.

– For barn på 0-3 år så var det nesten 50.000 per barn, og feilen kunne fort gi 1 til 2 millioner ekstra utgifter for kommunen, sier han.

Han forklarer videre at tilskuddet er basert på regnskapstall fra 2021, og det har gitt positive utslag for enkelte private barnehager.

– I 2021 lå det en del ekstra utgifter inne på grunn av korona, og det kan ha ført til større tilskudd for de private i år, sier Johan Søfteland.