«Odd Arne Torp, det hjelper ikke med fliser!»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevInnlegget fra 12. januar om synshemmede Fred Ove Grande gjorde meg oppriktig sint. Det var spesielt uttalelsen til Odd Arne Torp om tilretteleggingen på Askimtorget som fikk det til å koke skikkelig.

LES OGSÅ: På det verste har svaksynte Fred Ove vurdert å ta livet sitt – i dag er han livredd for å bevege seg i Askim sentrum

Er du sterkt svaksynt selv, Torp? For det er jeg, og jeg kan med sikkerhet si at Askimtorget er et helt grusomt sted å oppholde seg på. Det hjelper ikke med flislagte gulv når trappetrinnene har samme farge som gulvet, og at på til er umerket.

Så godt som alltid klarer jeg å bevege meg i trapper selv om jeg ikke ser dem, men på Askimtorget er dette veldig vanskelig. Å skyve hælen raskt mot det som vil være slutten på trinnet (dersom trappetrinnene er i jevn størrelse) for å finne det neste trinnet nytter ikke her da trinnene er så glatte at foten bare sklir i full fart. Er man uforberedt, så stopper ikke foten å skyve før du ligger på ryggen i trappa og spreller med beina.

Odd Arne Torp, at du mener forholdene på senteret du eier er godt nok tilrettelagt, er feil. Jeg synes du burde gå rundt uten syn, og uten ledsager, stokk eller hund, så du selv kan oppleve hvor vanskelig og utmattende det er. Skibriller med lystett teip eller plastfolie festet fast til glassene er et godt middel for å simulere synet til en blind eller sterkt svaksynt person. At du ikke har fått mange klager på dette opp gjennom de mange årene du har jobbet der har mest sannsynlig en veldig god forklaring: ekstremt mange funksjonshemmede, og dette inkluderer blinde og svaksynte, KVIER SEG for å si fra.

Mange er redde for å være til bry, og mange vil ikke at andre skal tenke over at de ser dårlig. Ikke fordi man ikke ønsker å motta hjelp til å kunne orientere seg, men fordi man ikke vil bli pakket inn i bomull og bobleplast og det som er, man vil ikke bli fratatt selvstendighetsfølelsen. Man vil ikke bli syntes synd på og sett på som en som ikke klarer noen ting selv. Man vil mestre alt selv, selv om man ikke får det til og ikke klarer å be om hjelp. Det oppleves som ubehagelig, og veldig mange av oss synshemmede anser manglende tilrettelegging som standarden. Vi er mange som blir veldig positivt overrasket så fort det finnes en trapp der det nederste trappetrinnet eller en skummel terskel er merket med en farget teipbit.

Ta deg en tur til Hurdal syn- og mestringssenter dersom du er i tvil på hvordan ting bør tilrettelegges. Er det for vanskelig å få til, så er Oslo S et godt alternativ.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags