«Rådmannens forslag tilslører virkeligheten – kommunen vil måtte dekke store underskudd for Soot-spelet»

Fra Soot-spelet 2017. ARKIVFOTO

Fra Soot-spelet 2017. ARKIVFOTO Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Spelet om Engebret Soot har trukket folk til slusene i Ørje i flere år, men nå er spørsmålet hvem som skal ha ansvaret for videreføring av spelet.

Regionalpark Haldenkanalen ønsker å frasi seg eierskapet, og rådmannen har fremmet forslag til Marker-politikerne om å la kommunen ta over.

Marker formannskap falt ikke for idéen, og nå skal saken opp i kommunestyret.

Marker Høyre vil stemme imot at kommunen skal overta eierskapet. Det er ikke en kommunal oppgave å drive skuespill. I stedet kan kommunen støtte spelet med et fast beløp. Vårt syn er dette:

Soot-spelet har verdi for Marker, og vi ønsker at det videreutvikles som trekkplaster for sluseområdet og for vår kommune.

LES MER: Soot-spelet sliter økonomisk – markerpolitikerne er lunkne til å overta eierskapet (SMAA+)

Vi tror også næringslivet kan dra mer nytte av spelet etter hvert. Til nå aktivitetene i området stort sett begrenset til Kanalmuseet, Båtcaféen og Matfatet. Det er plass til fler!

Rådmannens forslag er utformet på en besynderlig måte, som går ut på at kommunen skal overta «eierskap og utviklingsansvar» og stille underskuddsgaranti på kr. 300.000,- i to år.

Formuleringen av forslaget kan gi inntrykk av at dette vil koste kommunen kr. 300.000,-.

Dette tilslører virkeligheten, som er at ansvarlig eier av spelet må dekke underskuddet, uansett om det måtte bli langt høyere enn kr. 300.000,-.

Marker Sparebank ga betydelig støtte til oppstart av spelet, og i Marker Høyre tror vi det kan bli behov for fortsatt støtte fra private virksomheter - det være seg banken eller andre. Vi tviler på at potensielle velgjørere vil sponse kommunen som spelansvarlig.

Dersom kommunen skal drive og utvikle spelet må det settes inn lønnet personale. Rådmannens forslag innebærer å videreføre nåværende prosjektleders engasjement.

LES MER: Fabelaktig Marker-reklame – nå kan kommunen bli eier (SMAA+)

Vi vil ikke overraskes av økt behov for mannskap og lønnskostnader utover dette. Kommunen kan ikke drive spelet via dugnad.

Marker Teaterselskap har i årevis gitt oss teateropplevelser av høy kvalitet, og vi tror ingen vil kunne drive Soot-spelet bedre enn dem. Men vi har forståelse for at det økonomiske ansvaret kan skremme og kanskje hindre teaterselskapet i å ta over.

Om det finnes andre med mot på å satse eller samarbeide om satsing, så synes tiden inne til å melde interessen. Spelets markedsverdi er ikke gjort opp i kroner, men den er et utgangspunkt.

Kommunen bør støtte en videreføring av Soot-spelet, men spelet er best tjent med at videreføring skjer i regi av andre enn kommunen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken